Wie een fraaie kerstboom in huis wil halen, kan dit weekend zelf een exemplaar op Heiberg afzagen. 

Wie een fraaie kerstboom in huis wil halen, kan dit weekend zelf een exemplaar op Heiberg afzagen. © RR

Natuurpunt Nete & Aa houdt opmerkelijke actie: “Zaag je eigen kerstboom en help natuur op Heiberg

Herentals -

Natuurpunt Nete & Aa houdt een opmerkelijke actie. Wie nog op zoek is naar een geschikte kerstboom mag dit weekend zelf een den afzagen in het natuurgebied Heiberg. Zo help je de natuur er een handje.

Hans Otten

Het lijkt tegenstrijdig: een natuurvereniging die mensen aanmoedigt om in een bekend bosgebied op de Kempense Heuvelrug dennenbomen te komen vellen. En toch is dat wat het kleinschalige evenement ‘zaag je eigen kerstboom’ op zaterdag 11 en zondag 12 december precies inhoudt. Natuurpunt Nete & Aa geeft liefhebbers dan tussen 9 en 16u de kans om een den uit te kiezen en mee te nemen. Ze moeten wel zelf de handen uit de mouwen steken.

“We doen deze kerstboomactie eigenlijk al enkele jaren, net zoals in Landschap De Liereman (in Oud-Turnhout, red.)”, zegt Herman Puls van Natuurpunt Nete & Aa. “Maar in tegenstelling tot De Liereman, waar medewerkers de bomen zelf afzagen of uitdoen en bij het bezoekerscentrum zetten, moeten onze bezoekers zelf een zaag of schop meebrengen. We stellen dit weekend een klein kraampje op de Lavendelweg op, waar mensen ook wat kunnen drinken. Ik loop dan mee naar het gebied waar de dennenbomen staan en zeg welke meegenomen mogen worden. Het is dus niet zo dat je zomaar in het wilde weg een boom kan uitdoen.”

Kwetsbare soorten

Met die handeling help je de natuur er hoe dan ook zelfs op vooruit, benadrukt Natuurpunt. “De open heideterreinen op de Kempense Heuvelrug zijn van levensbelang voor zeldzame korstmossen en diersoorten als boomleeuwerik, nachtzwaluw en levendbarende hagedis. Door spontane verbossing dreigt hun leefgebied op termijn echter verloren te gaan. De mooiste dennenboompjes worden daarom aangeboden als kerstboom. Zo help je met de aankoop van een natuurlijke kerstboom het leefgebied van deze kwetsbare soorten in stand te houden.”

Het grote voordeel van de echte dennenboom is dat hij na het afzagen zijn naalden niet verliest. Of anders gezegd: het kerstliedje mag dan wel over o dennenboom gaan, in feite zetten we met Kerst met z’n allen een opgetuigde spar in de woonkamer. “De vorige jaren merkten we dat de deelnemers er vooral een uitstapje met de kinderen van maakten. We hebben hier ook tal van kleine dennenboompjes, die ideaal zijn om in een bloempot op de vensterbank te zetten. Die groeiden door de jaren dan ook in populariteit. Ik heb er zelf zo al enkele jaren een in mijn veranda staan”, zegt Herman Puls met een lachje.

Natuurpunt vraagt voor de kerstboom een vrije gift, waarvan de opbrengst naar het beheer van de Heiberg gaat. Het kraampje is komend weekend te vinden op het onverharde gedeelte van de Lavendelweg, enkele honderden meters voorbij het punt waar de verharding ophoudt.

puls.herman@gmail.com

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio