De loods bevond zich achter de linkse poort 

De loods bevond zich achter de linkse poort ©  Theo Derkinderen

Politie vindt plantage omdat er cannabisgeur in auto hangt: straffen tot twee jaar geëist

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van achttien maanden tot twee jaar gevorderd tegen drie mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een cannabisplantage in een loods in de Vooruitgangstraat in Mechelen. Die werd per toeval ontdekt: tijdens een verkeerscontrole nam de politie een cannabisgeur waar in een auto en verder onderzoek leidde naar de plantage. Twee beklaagden vroegen woensdag de vrijspraak.

Theo Derkinderen

In mei vorig jaar controleerde de politie een auto en het viel de inspecteurs onmiddellijk op dat er een cannabisgeur waarneembaar was in het voertuig. “Op handschoenen en een T-shirt was de geur duidelijk waar te nemen. Er werden ook een fles met groeimiddel, een drukspuit en kassatickets aangetroffen die het vermoeden van een cannabisplantage alleen maar sterker maakten. In de auto werd ook een afstandsbediening gevonden. De politie probeerde die afstandsbediening uit en zo opende de poort van een loods waar uiteindelijk meer dan vierhonderd plantjes werden aangetroffen”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens.

De bestuurder van de auto, de Nederlander Richard V., verklaarde dat hij door een groep mensen uit Bergen op Zoom was gestuurd om een controle uit te voeren in de cannabisplantage. Verschillende plantjes zouden onvoldoende gegroeid zijn en sommigen zouden ook afgestorven zijn. V. ontkende met klem dat hij voor het overige iets te maken had met de cannabisplantage. “Toch bleek uit het onderzoek van het gsm-verkeer dat meneer V. heel vaak de grens met ons land was overgestoken”, zegt Claessens.

Vingerafdruk

Uit het verdere onderzoek bleek dat Bilal K. de huurder van de loods was en dat er in de plantage een vingerafdruk werd aangetroffen van Arian V. Tegen Richard V. en Arian V. werd achttien maanden cel en een boete van 8.000 euro gevorderd. Tegen Bilal K. twee jaar cel en een boete van 16.000 euro.

Richard V. liet verstek gaan voor het proces. De twee anderen vroegen de vrijspraak. “Mijn cliënt zat ten tijde van de plantage in Mechelen in een Nederlandse gevangenis: van december 2019 tot juli 2020. Daarnaast is er maar één element dat de man aan deze plantage zou kunnen linken: een vingerafdruk. Eén vingerafdruk. Meer is er niet. Daarom vraag ik ook de vrijspraak voor meneer V.”, zei zijn advocate.

Geen bewijzen

Ook Bilal K. ging voor de vrijspraak. Volgens zijn advocaat werd er in een shishabar een documentje opgesteld dat allesbehalve officieel was. “Er stonden geen gegevens van de verhuurder op en er konden ook geen bewijzen van betaling van de huurgelden worden voorgelegd.”

De rechtbank stelde de zaak in voortzetting naar januari omdat het Openbaar Ministerie een document wil aanvragen in Nederland omtrent het gevangenschap van Arian V. op het moment van de plantage.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio