De kleuters van juf Karin eten fruit in de ruwbouw waar de nieuwe kleuterklas wordt gebouwd. 

De kleuters van juf Karin eten fruit in de ruwbouw waar de nieuwe kleuterklas wordt gebouwd. ©  Bert De Deken

Michaëlschool bouwt nieuwe kleuterklas en voert leerlingenstop in: “De school groeit erg hard”

Turnhout -

Als de levering van het hout niet nog meer vertraging oploopt, opent de Michaëlschool in de Hovenierstraat in Turnhout een nieuwe kleuterklas in mei 2022. De kleuterschool staat er nog maar van 2018, maar bleek bij de opening al te klein.

Guy Van Nieuwenhuysen

Tijdens de speeltijd trekt juf Karin met de kleinste kleuters naar de plaats waar de nieuwe kleuterklas wordt gebouwd. Daar eten ze hun dagelijkse portie fruit. Dat in de school alweer wordt gebouwd, is verrassend. De nieuwe kleuterschool werd nog maar drie jaar geleden in gebruik genomen.

“De school groeit erg hard”, verklaart directeur Sigurd Borghs. “Op vijf jaar tijd is het aantal leerlingen gestegen van 100 naar 240. We bereiken de limiet op deze plaats. Bij de start van het schooljaar waren dertig leerlingen voor het eerste leerjaar aangemeld. We willen per klas maar 25 leerlingen. Ik heb overlegd met de leerkrachten en we hebben samen beslist om een inschrijvingsstop in te lassen. Ouders die met hun kind hier niet terechtkunnen, reageren teleurgesteld, maar tonen begrip.”

Directeur Sigurd Borghs. 

Directeur Sigurd Borghs. ©  Bert De Deken

De Michaëlschool kende een sterke groei sinds de school ook een middelbare afdeling heeft. “Het zesde jaar is er nu voor het eerst ingericht. De middelbare school is gevestigd in het gebouw achter de kerk van het Goddelijk Kind. We hebben dat gebouw aangekocht en onderzoeken op dit ogenblik hoe we het kunnen verbouwen.”

Welbevinden

Wat verklaart die groei? Is de Michaëlschool soms de witte school, waarnaar sommige ouders op zoek zijn? “De samenleving is in zijn volle breedte zichtbaar in onze school”, weerlegt Sigurd Borghs deze stelling. “We hebben 26 verschillende nationaliteiten in de school én een halftijdse Okanklas, waar leerlingen met een taalachterstand terechtkunnen. Ik denk dat ouders die voor deze school kiezen, zich vooral afvragen wat het belangrijkste is in de opvoeding van hun kind. Dat is het welbevinden. Een kind dat goed in zijn vel zit, heeft ook geen probleem om te leren.”

De Michaëlschool is een methodeschool volgens de leer van Steiner. De school bestaat al 38 jaar in Turnhout en is al elf jaar in de Hovenierstraat gevestigd. De school valt op door de eigenzinnige architectuur van de gebouwen. “De nieuwe kleuterschool is een houtskeletbouw die is bekroond met de Schrijnwerk Award 2018. De nieuwe klas sluit er qua architectuur op aan. Toch is ook deze klas het resultaat van een zoekproces dat we samen met ouders en leerkrachten hebben gehad.”

Ventilatiesysteem

In elke klas hangt een ventilatiesysteem. “Dat kochten we drie jaar geleden al aan, dus nog voor de pandemie. De toestellen kostten 10.000 euro per klas, maar nu zijn we heel blij met die investering. We hebben relatief weinig afwezigen vanwege corona in de school, al is het moeilijk om vast te stellen dat we dit aan de goede ventilatie te danken hebben. We hebben wel meteen het verschil gevoeld. Als je een klas betreedt, voel je meteen dat de lucht gezonder is. Twee leerlingen met chronische hoofdpijn hadden na de installatie van dit ventilatiesysteem plots geen klachten meer.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio