Koen Goemans heeft met werkgestraftten vooral goede ervaringen. “We kunnen ze goed gebruiken.” 

Koen Goemans heeft met werkgestraftten vooral goede ervaringen. “We kunnen ze goed gebruiken.” © Chris Van Rompaey

Kringwinkel Opnieuw & Co creëert meer plaatsen om werkstraffen uit te voeren

Mortsel -

Opnieuw & Co in Mortsel stelt meer plaatsen beschikbaar voor personen die een werkstraf moeten uitvoeren. “We hebben met deze mensen vooral positieve ervaringen”, stelt directeur Koen Goemans.

Filip Spoelders

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Zuhal Demir (N-VA), maakte bekend dat ze 1.900 extra plaatsen voorziet waar personen die een werkstraf hebben gekregen, deze ook kunnen uitvoeren. Ze worden onder andere gecreëerd bij Mooimakers, Natuurpunt, de stad Antwerpen en bij kringwinkels.

Daarom breidt ook kringloopwinkel Opnieuw & Co zijn samenwerking met de justitiehuizen van Antwerpen, Mechelen en Turnhout uit. “Op weekbasis ontvangen wij al vijftig werkgestraften, verspreid over onze vestigingen in Mortsel, Kontich, Lier, Duffel en Kessel. Bij dat aantal mogen nu nog eens tien werkgestraften bijkomen. Op een totaal van 540 personeelsleden vormen deze mensen toch al een stevig aandeel”, zegt directeur Koen Goemans.

Stipte medewerkers

Het bedrijf is over het algemeen best tevreden over de werkgestraften. “We zien dit project als een positieve samenwerking. Het merendeel komt zijn afspraken stipt na en er zijn zeker ook mooie verhalen van mensen die hun leven positief verder zetten. Bij Opnieuw & Co kunnen we trouwens zeer uiteenlopende jobs aanbieden. Dat gaat van administratieve functies over werken in een van onze winkels tot het sorteren van goederen. Welke job iemand toegewezen krijgt, hangt af van zijn of haar talenten en capaciteiten.”

De bijkomende werkkrachten zijn goed bruikbaar. “Ook wij kampen met personeelsleden die uitvallen door de coronacrisis. Omdat de reguliere arbeidsmarkt aantrekt, is het voor ons moeilijker om personen aan te trekken die verder van de arbeidsmarkt staan, terwijl het werk blijft toenemen. Iemand met een werkstraf - datt kan gaan tot tweehonderd uren - is bijvoorbeeld alleen inzetbaar op zaterdag, doordat hij of zij in de week een andere job heeft. Maar op zaterdag is het sowieso drukker in de winkels en in de geefpunten. De door de werkgestraften geleverde inspanningen zijn dus zeker welkom.”

De klanten blijven de weg naar Opnieuw & Co overigens nog altijd goed vinden. Voor 2021 gaat het opnieuw richting acht miljoen kilo ingezamelde goederen.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio