De Relaxerette, een carrousel met hangmatten, wordt een van de blikvangers van Theater aan Twater 2022. 

De Relaxerette, een carrousel met hangmatten, wordt een van de blikvangers van Theater aan Twater 2022. © RR

Theater aan Twater in 2022 groter dan ooit in De Schorre: “Meer acts en meer sfeer”

Boom -

Het internationale straattheater- en circusfestival Theater aan Twater in Boom ontvouwt al zijn plannen voor de vijftiende editie, die plaatsvindt in 2022. Grote verandering is de verhuis van de Kaai naar De Schorre, waar het festival over een terrein beschikt dat vier keer zo groot is. “We gaan voor meer acts, meer sfeer, meer beleving, meer tenten,...”, kondigt de organisatie van vzw Kaaimannen aan.

Na twee jaar corona-onderbreking wil Theater aan Twater, dat jaarlijks meer dan vijftienduizend bezoekers trekt, er in 2022 weer helemaal staan. “We hebben twee jaar kunnen en mogen nadenken over het vernieuwde Theater aan Twater en dat ga je in alles merken”, zegt voorzitter Peter De Ridder.

Een beeld van de editie 2019.

Een beeld van de editie 2019. © RR

“De, voorlopig tijdelijke, verhuis naar De Schorre komt er vooral omdat er werken gepland zijn aan de Kaai, maar ook omdat het terrein daar stilaan te klein werd. Het grote voordeel is uiteraard dat we ons terrein van zo‘n 15.000 naar 60.000 vierkante meter kunnen vergroten. Bijkomend kunnen we gebruikmaken van de bestaande overkappingen zoals het Vlinderplein en het Libelleneiland, die ervoor zorgen dat bij slecht weer er toch heel wat acts kunnen plaatsvinden.”

De hele dag feest

Theater aan Twater wil zich zo ook nog meer profileren als familiefestival bij uitstek. “Door die aanzienlijke uitbreiding kunnen we een familiefestival opzetten waar je een hele dag kan verblijven”, pikt programmator Patrick Poppe in. “Net zoals mensen naar een pretpark gaan, kunnen ze voor een dagje Theater aan Twater kiezen. Want naast de acts en de vele doe-dingen, bouwen we vele rust-, hang- en ligplekken in om tussen de acts door te relaxen.”

Het festival schuift ook een paar weken op om uit de examenperiode te blijven. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei staan bijna vijftig acts uit de hele wereld, samen goed voor bijna 150 optredens, gepland. Er komen nog meer acts van wereldformaat en het kinderdorp alleen al wordt zo groot als de hele Kaai vroeger. Je gaat zelfs kunnen overnachten bij een circusfamilie in Cirq City, de enige keer per jaar dat je mag slapen in De Schorre.

De Franse Barbara Probst met haar act ‘Histoire d’Eau’.

De Franse Barbara Probst met haar act ‘Histoire d’Eau’. © RR

Momenteel is al een twintigtal acts bekend waarbij humor en spektakel de belangrijkste ingrediënten zijn. “Kunstinstallaties zoals de Relaxerette – een carrousel met hangmatten – of La Tramontana – een duurzaam door zonne-energie aangedreven podium – zijn ware eyecatchers. Belgische topgezelschappen zoals Circus Marcel en Cie Chaussons Rouges hebben al toegezegd. Andere prijswinnaars zijn onder meer Poldercoaster – een ‘achtbaan’ zoals je die nog nooit zag – of de trapezeact Wise Fools. Deze week werden ook nog de Franse Barbara Probst met Histiore d’Eau en de Holmikers uit Zwitserland, een bijna olympische en toch komische act aan meerdere gelijke leggers, geboekt”, kondigt Patrick Poppe aan.

Tickets zijn reeds te koop via de website. Vroege vogels doen heel wat voordeel, als gezin kan je zelfs tot 24 euro besparen. De toegangsprijzen zijn aangepast, maar voor wie in 2019 of 2020 een ticket kocht, verandert er niets. De tickets blijven geldig, zonder bijbetalen. bar

Vrijwilligers zijn steeds welkom en kunnen zich aanmelden via kaaimannen@telenet.be.

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio