De lokale politie Neteland kwam de dader eind juni 2020 op het spoor met een opsporingsbericht. De exhibitionist sloeg toe in de buurt van speelpleintjes in Olen en ook in Westmeerbeek. 

De lokale politie Neteland kwam de dader eind juni 2020 op het spoor met een opsporingsbericht. De exhibitionist sloeg toe in de buurt van speelpleintjes in Olen en ook in Westmeerbeek. © MPH, RR

Exhibitionist verbonden aan sportclub valt jongens op speelpleintjes lastig: “Gelukkig is er op tijd ingegrepen”

Olen, Westmeerbeek -

Een 33-jarige man is woensdag voor de rechtbank in Turnhout verschenen voor exhibitionisme en aanzetten tot ontucht met minderjarigen. De dertiger ontblootte in 2020 meermaals zijn geslachtsdelen of masturbeerde in de buurt van kinderen aan speelpleintjes in Olen en in Westmeerbeek (Hulshout). “In één geval beloofde hij tien euro aan jongens als ze hun broek lieten zakken”, zei openbare aanklager Catherine Dederen. Omdat de man ook verbonden is aan een sportclub, vroeg ze een contactverbod met minderjarigen.

Bart Van den Langenbergh

Bij de politie kwamen in de periode tussen mei en juni 2020 verscheidene meldingen binnen over een exhibitionist die vooral geïnteresseerd was in jongens tussen de 6 en 14 jaar oud. De man sloeg vooral toe in de buurt van speelpleintjes in Olen en Westmeerbeek, op plaatsen waar kinderen aan het spelen, voetballen of skaten waren.

“De man toonde meestal zijn geslachtsdelen en masturbeerde ook openlijk”, zei openbare aanklager Catherine Dederen op de correctionele rechtbank in Turnhout. “Soms riep hij jongens ook bij zich. In één geval beloofde de man tien euro te geven aan jongens als ze hun broek lieten zakken. De jongens zijn toen meteen gaan lopen.”

Naakt in buurt van basisschool

De dader sloeg een vijftal keer toe aan Olense speelpleintjes, onder meer in de Schommenstraat en hij werd vorig jaar ook naakt opgemerkt in de buurt van basisschool De Knipoog in Onze-Lieve-Vrouw Olen. In Westmeerbeek sprong de man op 2 april vorig jaar zelfs over een omheining van een tuin waar toen twee jongens van 6 en 10 jaar aan het spelen waren. De vader van de kinderen zag tot zijn ontzetting hoe de man zich begon te bevredigen en is naar buiten gelopen. De indringer ging toen zelf meteen lopen.

De lokale politie Neteland verspreidde op 30 juni 2020 een opsporingsbericht met een foto van de dader, gemaakt door een overlastcamera. De speurders konden daardoor B.V., toen 32 jaar, identificeren en ook oppakken in de sportclub waar hij actief was. “De man was toen net bezig met een kamp freerunning (lopen over hindernissen, red.) voor kinderen in Westmeerbeek. Hij had in 2016 een bedrijf opgericht dat sportdagen organiseert voor jongeren in de leeftijdscategorie tussen 3 en 18 jaar”, legde Catherine Dederen uit. “Hij verklaarde dat hij een seksuele stoornis heeft en vooral geïnteresseerd is in jongens van ongeveer 13 jaar. Zijn collega liet hem nooit alleen met de kinderen. Ze heeft nooit gezien dat hij zich ongepast gedroeg.”

Contactverbod

De onderzoeksrechter liet V. op 2 juli 2020 vrij onder strenge voorwaarden, waaronder een contactverbod met minderjarigen onder de 17 jaar. De dertiger is ook zelf gestart met een begeleiding. “Dit zijn zeer verontrustende feiten met een blijvende impact op kinderen. Als er niet tijdig zou zijn ingegrepen, had dit kunnen evolueren naar zwaardere zedenfeiten”, schetste de procureur. “Het is onze bezorgdheid dat hij dagelijks met kinderen werkt, maar momenteel voert hij in de sportclub enkel administratieve functies uit en komt hij niet in contact met kinderen.”

De aanklager vorderde een celstraf van dertig maanden met probatie-uitstel. Ze vroeg ook een contactverbod met minderjarigen op te leggen net als een verbod om zich te begeven in de buurt van speelpleintjes, skateparken en voetbalvelden.

Voorwaarden nageleefd

De verdediging benadrukte dat B.V. beseft dat hij een probleem heeft en daaraan wil werken. “Hij heeft pedofiele gevoelens voor jongens van ongeveer 12 jaar en voelt zich daar ook bijzonder slecht over”, pleitte meester Gunther Peeters. “Na een loopbaan als para heeft hij een sportschool gericht op freerunning opgericht. Door de coronacrisis was hij in een zwart gat terechtgekomen en zijn de pedofiele gevoelens sterk teruggekomen. Hij wilde nooit minderjarigen kwetsen, maar wel alleen zijn eigen behoeften bevredigen. Hij leeft alle voorwaarden goed na.”

De rechtbank velt een vonnis op 5 januari.

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio