© Jan Van der Perre

Stad Antwerpen gaat op zoek naar innovatietrajecten in de diamantsector

Antwerpen -

De diamantsector blijft een belangrijke troef in Antwerpen. Daarom zet de stad het project ‘Antwerp Diamond Innovation Opportunities’ in, om samen met experts vernieuwende projecten voor bedrijven op te zetten en die financieel te ondersteunen. Stad Antwerpen werkte dit jaar met vier innovatietrajecten en wil een nieuwe groep aantrekken voor 2022.

sdb

Voor het project werkt Stad Antwerpen samen met expertengroep Verhaert | Masters in Innovation. Het programma werd in 2020 gelanceerd en loopt nog tot 2025. Voor de innovatietrajecten werden zes thema’s gekozen. Financiering, digitalisering, automatisering en robotisering, data-analyse, netwerken over industriegrenzen heen en handel in en productie van synthetische diamanten.

Elk jaar worden deze zes thema’s geëvalueerd op basis van recente evoluties in de sector. “Zo willen we diamantbedrijven stimuleren om in Antwerpen te blijven of zich hier te vestigen, te groeien en van hieruit te internationaliseren”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters.

Innovatie op verschillende vlakken

In 2021 gingen vier bedrijven uit de diamantsector de uitdaging aan om op zoek te gaan naar innovatie. Elke deelnemer zet zich in op verschillende gebieden van de diamantsector. Antwerp Diamond Manufacturers’ Platform specialiseert zich in de online verkoopplatformen voor diamanten, waarbij het Antwerpse vakmanschap centraal staat. De Antwerp Diamond Guild daarentegen spitst zich toe op de waardebepaling van creatieve slijpvormen en ontwierp een eigen waardebepalingsmethode, zodat elke diamant de juiste prijs krijgt.

Madestones werkte samen met stad Antwerpen om de mogelijke productie van synthetische diamanten in Antwerpen verder uit te werken. Ten slotte werd HRD Antwerp ingezet voor de digitalisering en automatisering van de diamantsector.

Nieuwe projecten voor 2022

Stad Antwerpen is momenteel op zoek naar nieuwe innovatietrajecten voor 2022. Het project is niet alleen gericht op diamantairs, maar ook op dienstverlenende bedrijven en industriële toepassingen binnen de sector. Meer info over de innovatietrajecten kan je terugvinden op de website www.ondernemeninantwerpen.be.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio