© rtv

BK Darts in Turnhout uitgesteld naar mei: “Dit is de beste oplossing”

Turnhout -

BeDarts en de stad Turnhout stellen het Belgisch Kampioenschap, dat eind januari was gepland, uit tot mei 2022. Niet alleen corona is de spelbreker, ook het grote aantal inschrijvingen speelt een rol.

Guy Van Nieuwenhuysen

Turnhout is al lang de stad van de speelkaart, maar schepen van Sport Jan Van Otten (Vooruit) droomt ervan om er ook een darts-stad van te maken. “Tijdens de lockdown keek ik elke dag naar dartstoernooien op televisie”, zegt Van Otten. “Ik had niets anders om handen en het werkt verslavend. De darts-sport zit in de lift. Op een gegeven ogenblik kreeg ik de idee om een dartstoernooi in Turnhout te organiseren. Ik contacteerde Bedarts, de dartsbond voor amateurspelers en we maakten een afpraak.”

Die afspraak leidde tot de organisatie van een Belgisch Kampioenschap, dat van 28 tot 30 januari zou plaatsvinden in de zaal Futur. Aan het BK mogen alle dartsspelers, behalve de houders van een PDC Tour Card, zeg maar de professionals, deelnemen. “Een maand geleden stelden we al vast dat de Futur te klein zou zijn voor het toernooi. We noteerden al meer dan vijfhonderd inschrijvingen voor de verschillende categorieën. Een onverwacht succes. Maar het grote aantal deelnemers stelt ons ook voor andere problemen, want tot 28 januari mogen we binnen niets organiseren voor meer dan tweehonderd deelnemers.”

Sporthal

BeDarts en Turnhout nemen het zekere voor het onzekere en stellen het kampioenschap uit. Het vindt nu plaats in de stedelijke sporthal van Turnhout, van 13 tot 15 mei. “Ik vind het verschrikkelijk om dit te moeten beslissen, maar mijn buikgevoel zegt dat het de beste oplossing is. Want stel dat de overheid op 20 januari alweer strengere maatregelen zou nemen. Dan zouden we op het laatste moment alles hebben moeten afblazen.”

Jan Van Otten hoopt dat het niet de enige keer is dat het Belgisch Kampioenschap Darts in Turnhout plaatsvindt. “Het BK Darts was al een hele tijd niet meer georganiseerd. We hebben het nieuw leven ingeblazen en daarom hoop ik dat we het jaarlijks kunnen organiseren in onze stad. Ik wil van de kaartstad een darts-stad maken.”

Wat betekent het uitstel voor de inschrijvingen? “Er waren al enkele heel grote namen onder de ingeschrevenen, onder wie een bekend dartskoppel. We hebben het nagekeken en dat weekend in mei staat geen ander toernooi op de agenda. We hopen dus dat iedereen ingeschreven blijft. Wat het uitstel betekent voor de galawedstrijden, is koffiedik kijken. Zien we Kim Huybrechts of Dancing Dimi aan het werk in Turnhout? Ik weet het niet. Ik weet wel dat Dimitri niet had gekund in januari. Misschien wel in mei?”

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio