De werken aan het vroegere Proximusgebouw zijn al sinds november 2020 bezig. Niet altijd zonder slag of stoot.  

De werken aan het vroegere Proximusgebouw zijn al sinds november 2020 bezig. Niet altijd zonder slag of stoot.  © Hans Otten

Kunstencampus in Herentals kost nu al 3 miljoen euro meer dan geraamd: verbouwingen brengen verborgen gebreken aan het licht

Herentals -

De omvorming van de vroegere Proximus-gebouwen, ooit de RTT, op de Molenvest tot de nieuwe kunstencampus zal de Herentalse belastingbetaler een forse duit meer kosten dan geraamd. De meerkosten door verborgen gebreken die nu in het gebouw worden vastgesteld én de stijgende materiaalprijzen doen de factuur al 3 miljoen euro hoger oplopen. De stad maakt zich sterk dat het gebouw in december 2022, zoals gepland, klaar is.

Marc Helsen

De begroting van de stad die de raadsleden op de gemeenteraad van 21 december onder de neus wordt geschoven, zal er een zijn die flink is bijgesteld. Die meerkosten aan het gebouw op de Molenvest, dat de stad aan het omvormen is tot een kunstencampus én een vernieuwd onderkomen voor de Herentalse politie, rijzen de pan uit. Drie miljoen euro extra is geen kleingeld en het kan niet anders of dat zal een serieuze impact hebben op de meerjarenplanning van de stad. Benieuwd of de geplande investeringen voor de volgende jaren onverkort zullen doorgaan.

Betonrot

“Die meerprijs is inderdaad vastgesteld” bevestigt schepen van Cultuur en Kunstonderwijs Jan Michielsen (CD&V). “Het gaat over bijkomend betonrot dat is vastgesteld en zaken die met de stabiliteit van het gebouw te maken hebben. Maar zeker ook met de gestegen prijzen van de materialen die worden gebruikt bij de totale renovatie van het gebouw. De aannemer zal begin volgend jaar de oefening doen, maar vandaag kunnen we niks garanderen. “

Jan Michielsen maakt zich sterk dat de timing voor de afwerking van de kunstencampus, ondanks de bijkomende gebreken en meewerken behouden blijft en dat de oplevering van het gebouw zoals afgesproken voor december 2022 is.

Markgravenstraat te duur

Eerdere plannen voor een nieuwe kunstencampus lagen in de Markgravenstraat, waar de gemeente de oude academie voor beeldende kunsten in bezit had, plus een aantal andere gronden. Dat zou de straat een flinke facelift hebben gegeven, maar plannen werden tijdens de vorige legislatuur al begraven wegens te duur.

Voormalig burgemeester Jan Peeters (sp.a) toonde zich daarna groot voorstander van een overname van de oude gebouwen van de vroegere RTT op de Molenvest, die de stad toch al huurde en waar de politie was gehuisvest. “Dan slaan we twee vliegen in één klap”, zo was de redenering: de politie krijgt nieuwe kantoren in het hart van de stad én er is ook ruimte voor een kunstencampus.

Begin 2015 kocht de gemeente, samen met de lokale politie, het gebouw van Proximus. Een grote nieuwbouw zou aan de achterzijde verrijzen.

Protest

De plannen leidden tot protest van de buurt, die een verkeersinfarct vreesde door al die docenten en cursisten die naar de kunstencampus zouden trekken. Er heerst nu al een grote parkeerdruk omdat de straat net buiten de betalende zone ligt. De stad suste met verkeerstellingen en een mobiliteitsplan.

De lokale politie Neteland, die nu tijdelijk naast de koekjesfabrieken van Mondelez gehuisvest is, mag straks op de Molenvest uitkijken naar een volledig vernieuwd hoofdkantoor, waarbij de toegangen gescheiden blijven van die van de samengebrachte academies voor beeldende kunsten en muziek. Want die opleidingsinstituten worden de grootste gebruikers van de nieuwe campus.

Dieven en ontploffingen

Begin november 2020 werd met de werken begonnen. Dat zorgde al een paar maal voor ophef. Een paar maanden geleden drongen dieven binnen op de bouwwerf van de nieuwe stedelijke kunstencampus. Ze namen er een grote hoeveelheid werkmateriaal mee.

Maar de grootste opschudding kwam er op woensdagnamiddag 27 mei van dit jaar. Tijdens werken aan het dak van de kunstencampus vatte het dak vuur. Toen de brandweer arriveerde, klonken drie zware knallen, die veroorzaakt werden door exploderende gasflessen op het dak. De brokstukken vlogen tot bij de buren, maar niemand raakte gewond.

“Na de renovatie beschikken we in het centrum van Herentals over een prachtig nieuw gebouw, dat een centrale plaats inneemt in het culturele en artistieke leven van onze stad”, klonk het bij de start van de bouwwerken. Maar wel eentje met een flink prijskaartje.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio