©  AFP

Biden spreekt Europese leiders en Poetin over situatie aan Wit-Russische grens

De Amerikaanse president Joe Biden hield dinsdag een reeks gesprekken met onder anderen Vladimir Poetin, Angela Merkel en Boris Johnson. Dat naar aanleiding van de situatie aan de Wit-Russische grens met Oekraïne. Het gesprek met Poetin is iets na 18u afgelopen, via een beveiligde videoverbinding hebben ze twee uur vergaderd. Dat melden de Russische persagentschappen Ria Novosti, TASS en Interfax.

Bron: BELGA

Het Kremlin had eerder verklaard dat het een zeer lang gesprek had kunnen worden. “Het gesprek zal duren zolang het nodig is”, zei een woordvoerder van het Kremlin op voorhand.

Joe Biden koos ervoor om het gesprek te voeren vanuit de ‘Situation Room’, een ultrabeveiligde ruimte in de kelder van het Witte Huis waar geheime gesprekken plaatsvinden. Dat illustreert hoe zeer de spanning te snijden was. De pers had geen toegang tot de ruimte en er zijn ook geen foto’s genomen. Het Kremlin liet wel enkele foto’s los van Poetin die via een scherm sprak met zijn Amerikaanse ambtsgenoot.

De Russische televisie zond zelfs de uitwisseling van beleefdheden uit. “Het is goed om je weer te zien”, zei Biden, waarop Poetin antwoordde: “Ik groet u, meneer de president”. De Russische president bevond zich in zijn residentie in Sotsji, een badplaats aan de Zwarte Zee.

Inval in Oekraïne

Washington beschuldigt Rusland ervan een inval in Oekraïne voor te bereiden, maar Moskou ontkent dat. De situatie doet denken aan 2014, toen Moskou de Krim, het Oekraïense schiereiland, annexeerde. Daarop volgde een gewapend conflict in Oost-Oekraïne door pro-Russische separatisten. Tijdens die oorlog vielen meer dan 13.000 doden.

De VS kondigde al aan dat Rusland bij een militaire escalatie van het conflict in Oekraïne rekening zal moeten houden met ernstige gevolgen. Biden zou Poetin duidelijk maken dat “de kosten zeer hoog” zullen zijn, “als Rusland tot een dergelijke actie zou beslissen”, verklaarde een medewerker van het Witte Huis maandag.

Nog heeft Biden “de diepe bezorgdheid van de Verenigde Staten en onze Europese bondgenoten” geuit over het conflict, klinkt het nog. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat “in het geval van een militaire escalatie, de Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen reageren met krachtige economische en andere maatregelen”.

Volgens het Witte Huis heeft Biden ook herhaald dat hij pleit voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Hij riep tot slot een de-escalatie van het conflict op en vroeg om de crisis via de diplomatieke weg op te lossen.

Europese leider

Biden zal dinsdag ook nog telefonisch contact opnemen met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Italiaanse en Britse premiers Mario Draghi en Boris Johnson. Hij zal hen daarin laten weten hoe het onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin was over de situatie aan de grens met Oekraïne. Dat meldt het Witte Huis.

Maandag had Biden nog met dezelfde bondgenoten gepraat en hij had hen toen beloofd om contact te houden, klinkt het in een mededeling.