AG Insurance vindt amper personeel: “Premie van 2.500 euro voor werknemer die nieuwe collega aanbrengt”

Verzekeraar AG Insurance belooft een premie van 2.500 euro bruto als een werknemer een nieuwe collega aanbrengt. Het tekort aan arbeidskrachten is nu zo groot, dat het volgens de vakbonden al tot zes maanden duurt voor sommige mails worden beantwoord. Twee vakbonden roepen het personeel in Berchem daarom op om woensdag te staken

Christof Willocx

AG Insurance stelt in Berchem zo’n vijfhonderd mensen tewerk. De socialistische vakbond BBTK en de liberale vakbond ACLVB roepen de werknemers vandaag op om te staken, omdat ze de hoge werkdruk meer dan beu zijn. Al is die staking wel relatief. “We roepen de werknemers vooral op om hun telefoons woensdag niet op te nemen, zodat ze de grote werkachterstand een beetje kunnen bijwerken”, zegt Chris Wauman, afgevaardigde van BBTK bij AG Insurance. “Want door de hoge werkdruk duurt het regelmatig tot zes maanden voor mails van makelaars worden beantwoord.”

Betalingsherinnering voor dode mensen

Wat betekent dat concreet voor de klanten van AG Insurance? “Stel dat je via een makelaar klant bent bij AG Insurance, en je wil de omniumverzekering van je auto omzetten naar een gewone autoverzekering”, zegt Chris Wauman. “Dan kan het tot zes maanden duren voor dat gebeurt, waardoor je in tussentijd als klant dus te veel dreigt te betalen. Hetzelfde geldt voor de stopzetting van de familiale verzekering omdat iemand overlijdt. Het kan tot zes maanden duren voor we bij AG Insurance het mailtje van de makelaar over dat overlijden zien, waardoor dode mensen dus nog betalingsherinneringen krijgen om hun familiale verzekering te hernieuwen. Makelaars zijn daar natuurlijk niet blij mee, en bellen regelmatig om hun ongenoegen over de achterstand te uiten. Dat zijn geen leuke gesprekken voor het personeel, waardoor ze nog meer stress hebben en er meer mensen met een burn-out uitvallen. En dat leidt dan natuurlijk tot nog meer achterstand.”

De directie van AG Insurance wilde dinsdag niet reageren op deze aantijgingen. Woensdagochtend is het bedrijf van gedacht veranderd. “We nemen met verontwaardiging kennis van de verklaringen van de vakbondsman over de achterstand in het contractenbeheer”, zegt het bedrijf. “Deze verklaringen zijn pertinente leugens en onwaarheden, en hebben alleen het doel om ons imago te beschadigen.”

Chris Wauman.  Carlo Coppejans

Chris Wauman.  Carlo Coppejans©  Carlo Coppejans

Kan de directie niet gewoon meer mensen aanwerven? “Dat zeggen wij al lang, maar het gebeurt amper”, zegt Chris Wauman. “In plaats daarvan mogen werknemers om de twee à drie maanden op zaterdag komen werken, om de achterstand in te halen. Er is een sociale druk om dat te doen, want op zaterdag kunnen ze werken zonder telefoons te moeten opnemen, en kunnen ze in de volgende weken dus rustiger werken.”

Directie wil werklast verminderen

De directie van AG Insurance wil niet in detail op alle aantijgingen in gaan, omdat het de discussie niet in de pers wil voeren. “We erkennen wel dat de werklast voor enkele specifieke diensten in de voorbije maanden gestegen is”, zegt het bedrijf. “Het management heeft al verschillende maatregelen genomen om de werklast te verlichten. Ze zal dit blijven doen waar dat nodig is. Maar de uitvoering van die maatregelen vraagt tijd. Het extra personeel dat werd aangeworven, moet bijvoorbeeld worden ingewerkt.”

AG Insurance zegt ook dat het heel moeilijk is om goed personeel te vinden. “We geven daarom een premie van 2.500 euro bruto aan werknemers die nieuwe collega’s aanbrengen”, zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Insurance. “We hebben 140 openstaande vacatures in België. We zoeken onder meer informatici, juristen en mensen met een graduaatsdiploma in de verzekeringen. Maar zoals alle bedrijven hebben wij last van een hele krappe arbeidsmarkt.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio