De leerlingen van de opleiding 3 houtbewerking hebben net de houten dierenfiguren gelijkaardig gezelschap gegeven. 

De leerlingen van de opleiding 3 houtbewerking hebben net de houten dierenfiguren gelijkaardig gezelschap gegeven. © Hans Otten

Leerlingen houtbewerking schuren het kerstekindje op

Herentals -

De Herentalse kerststal is weer volledig. Nadat de leerlingen Houtbewerking van de campus Scheppersstraat eerder al houten dieren vervaardigden, voegen ze er nu de beelden van Jozef, Maria en Jezus aan toe.

Hans Otten

De traditionele kerststal op de Herentalse Grote Markt heeft zijn vaste stek bij het monument van de Boerenkrijg voor de Lakenhal. Maar omdat het historische gebouw een voorname rol speelt tijdens de kunstlichtwandeling van WinterStorm later deze maand heeft het houten huisje nu een stekje gekregen op het zuidelijke punt van het marktplein.

Vanwege dierenwelzijn en mogelijke overlast voor de omgeving liet Herentals de levende dieren in de kerststal twee jaar geleden vervangen door houten silhouetten. Die waren vervaardigd in de ateliers van de opleiding houtbewerking van de kOsh-campus Scheppersstraat. Die kregen een plekje achter de klassieke beelden van Jozef, Maria en kerstkindje Jezus, die toen net een restauratiebeurt hadden ondergaan. Maar bij nader inzien bleek die combinatie toch niet meteen bijzonder geslaagd te zijn.

Zes lagen olie

“Daarom kregen we de vraag om ook die figuren in hout weer te maken”, zegt klastitularis Guy Huybrechts, terwijl leerlingen Rayden, Vince, Warre, Vin, Jonas, Steyn, Teenarit, Tanne en Noah - alleen klasgenoot Kai is afwezig - de beelden in de stal schikken. “Net als bij de andere beelden hebben we met een projector de silhouetten op hout geprojecteerd, in verhouding tot de houten dieren die onze leerlingen eerder gemaakt hadden. Dan was het een kwestie van uittekenen, uitzagen en vooral volledig afschuren van de figuren. Alle hoeken moesten afgerond worden en ook de randen moesten schoon glad zijn. Daarna zijn er zeker zes lagen olie ingegaan om ze tegen de weersomstandigheden te beschermen.”

De leerlingen nemen voor de fotosessie een coole houding aan, maar stiekem zijn ze wel fier dat de Herentalsenaars nu hun ambachtelijke werk kunnen bewonderen. De stal blijft er tot het begin van het nieuwe jaar staan. De kerstmarkt mag dan zijn geschrapt, er gaat de komende weken nog heel wat beweging zijn op het marktplein. Want de stal staat nu in de schaduw van de warmste kerstboom van brei- en haakclub De Wollies, terwijl later ook de kunstschaatsbaan vlakbij een tijdelijke plaats moet krijgen.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio