© Voka

Gemiddeld 11% van personeel zit in quarantaine

Kempen, Mechelen -

Een op de negen werknemers van bedrijven in de regio’s Mechelen en Kempen zit momenteel in quarantaine. Dat blijkt uit een enquête die ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen uitvoerde bij 252 bedrijven. Voka vraagt om bedrijfssteun.

Guy Van Nieuwenhuysen

Met de enquête wil Voka achterhalen wat het effect van de quarantaine op de productie of de dienstverlening van bedrijven is. “Het is de eerste keer dat dit wordt gepeild”, zegt Tom Laveren. “76% laat weten minder te kunnen produceren of minder aan dienstverlening te kunnen doen.”

11% van de werknemers zit in quarantaine. Dat is een gemiddelde. “Bij kleinere bedrijven, tot twintig medewerkers, kan dat oplopen tot de helft. Dat legt een enorme druk op de continuïteit binnen een bedrijf. Zoiets laat zich voelen.”

Niet alleen de quarantaine speelt de bedrijven parten. Het is een combinatie van een tekort aan mensen en een tekort aan producten en grondstoffen. “11% van de bedrijven geeft nu al aan dat het tijdelijk productiestops moet invoeren. Dat is te veel en dat mag echt niet oplopen. 12% van de ondernemingen zegt een beroep te willen doen op het Vlaamse beschermingsmechanisme.”

Voka ziet de sterke loonindexeringen als gevolg van de hoge inflatie als een extra bedreiging. “De vele quarantainegevallen en de openstaande vacatures hebben als gevolg dat het beschikbare talent beperkt is. Dat geeft een opwaartse druk op de lonen. Dit fenomeen, in combinatie met de loonindexeringen, is een gevaarlijke cocktail voor onze bedrijven. De vierde golf raakt de economie in onze regio hard. Onze bedrijven moeten knokken. Het wordt voor hen al een hele uitdaging om dit jaar nog een status quo te bereiken. Er is concrete steun nodig.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio