Ysbrant en Jan Decleir in de kapel van De Zwarte Panter bij hun gezamenlijke expositie in 2020.  

Ysbrant en Jan Decleir in de kapel van De Zwarte Panter bij hun gezamenlijke expositie in 2020.  ©  Jan Van der Perre

Boezemvriend van Jan Decleir overleden: Ysbrant leeft voort op fresco in De Muze

Antwerpen -

Op Sicilië is kunstschilder Ysbrant 17 overleden. Hij werd 84 en exposeerde sinds 1971 in De Zwarte Panter in Antwerpen. Hij was een boezemvriend en huisgenoot van Jan Decleir, met wie hij twee jaar geleden nog samen exposeerde. Dat werd zijn afscheid.

Frank Heirman

Begin 2020 wilde het lichaam al niet goed meer mee, maar schilderen gaf hem wel nog veel plezier. Dat kwam volop tot uiting in de tentoonstelling The finishing touch die hij in De Zwarte Panter had. Dat gebeurde samen met boezemvriend Jan Decleir, met wie hij ook een huis en atelier in Berchem deelde. De twee kenden elkaar al decennia en apprecieerden elkaar wederzijds.

“De titel The finishing touch zou symbolische blijken”, zegt Adriaan Raemdonck van De Zwarte Panter. “En al even symbolisch heette Decleirs expo toen ‘Beginnersgeluk’. Het werd Ysbrants afscheid. Nadien ging het fysiek snel bergaf. Gelukkig werd hij opgevangen door zijn goede vriendin Katell Bertrand. Sinds corona kwam hij niet meer in Antwerpen, maar verbleef hij in haar huis bij Palermo.”

Den Haag

Ysbrant 17 werd in 1937 als Ysbrand Dirk van Wijngaarden in Den Haag geboren, maar woonde in Engeland, Frankrijk en vooral Italië. Antwerpen noemde hij de rode draad in zijn leven waarnaar hij steeds terugkeerde, sinds hij er aan het Hoger Instituut studeerde. “In Antwerpen heb ik de belangrijkste kunstmomenten van nabij meegemaakt. Het begon in 1957 met de Gard Sivik op de Stadswaag, maar ook tijdens de jaren zestig in De Muze was ik erbij”, vertelde hij in een interview in Gazet van Antwerpen. Als bewijs daarvan hangt boven de toog in het café op de Melkmarkt nog steeds een fresco van zijn hand.

 

 ©  Jan Van der Perre

Ook in boekhandel Demian op het Hendrik Conscienceplein is een groot werk van hem te bewonderen. Liefde voor boeken en theater was immers een andere constante in zijn leven. Hij werkte graag samen met Remco Campert en ook Jan Mulder was een nauwe vriend.

In 1978 gebruikte Ysbrant gedurende drie maanden de kapel van De Zwarte Panter als atelier om er het gigantische doek De vliegende Hollander te schilderen, dat in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam terechtkwam. “Ysbrant was een sleutelfiguur van de galerie”, zegt Adriaan Raemdonck. “Hij had een stimulerende band met Jan Cox en Fred Bervoets. Hij was een uitzonderlijk man wiens werk zal blijven.”

Door een gelukkige schenking is het oeuvre van Ysbrant sterk vertegenwoordigd in de collectie van het M HKA en de Universiteit Antwerpen. De Amerikaanse en Nederlandse ondernemer Manfred Heiting, maakte in 2020 immers meer dan 20 schilderijen over, waarvan een deel permanent te bezichtigen is in huis Het Brantijser op de Sint-Jacobsmarkt 13.

Galeriehouder Adriaan Raemdonck tijdens de opbouw van een overzichtstentoonstelling in zijn galerie De Zwarte Panter.

Galeriehouder Adriaan Raemdonck tijdens de opbouw van een overzichtstentoonstelling in zijn galerie De Zwarte Panter. ©   Fred Debrock

Vastgoed

Jobs in de regio