©  GUUS SCHOONEWILLE

“Gemiddeld 6 procent medewerkers onbeschikbaar wegens corona”

In bedrijven in Vlaanderen is minstens 6 procent van de medewerkers onbeschikbaar omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in quarantaine zitten. “Dat resulteert in een negatieve impact op de bedrijfsactiviteiten met 5 procent”, zo besluit de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka uit een rondvraag bij 1.000 ondernemingen.

Bron: BELGA

Een heropflakkering van het coronavirus is een van de grote bezorgdheden van de ondernemingen. De uitval door corona weegt op de bedrijfsactiviteiten, zeker in productiesectoren. Daarnaast is het aantal telewerkers weer toegenomen. “Van alle medewerkers die aan de slag zijn, doet 42 procent aan telewerk. In de maand oktober was dat 30 procent”, stelt Voka. 

Een andere grote zorg is het aanhoudende personeelstekort. Negen op de tien werkgevers die willen aanwerven, hebben moeilijkheden om personeel te vinden. De bedrijven geven aan dat ze meer druk ervaren om de lonen en premies op te trekken. 

“Samen met de sterke loonindexeringen die voor de deur staan, levert dit een gevaarlijke cocktail op voor onze bedrijven”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “De arbeidsmarkt moet met alle mogelijke middelen worden afgekoeld om zware problemen voor onze economie te vermijden.”

Ondanks de vierde coronagolf, de personeelsproblemen en de leveringsproblemen waarmee ze soms kampen, hebben de ondernemingen goede verwachtingen voor 2022, zo blijkt nog uit de rondvraag. “De omzet is vandaag gemiddeld boven het precrisisniveau van 2019 geklommen. De verwachting is dat de omzet gemiddeld met 6 procent zal stijgen in het komende jaar”, aldus Voka.

LEES OOK. Nieuw onderzoek toont aan in welke sectoren de meeste coronabesmettingen gebeuren

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio