Medewerkers en directie aan de Zorgboom. 

Medewerkers en directie aan de Zorgboom. © Erik Van Eycken

Imeldaziekenhuis plant zorgboom voor hulpverleners en slachtoffers corona: “Een blijvende appreciatie”

Bonheiden -

Het Imeldaziekenhuis plantte een zorgboom op het graspleintje vlak bij het inkomgedeelte. De olm staat symbool voor en is een permanente herdenking aan de slachtoffers van Covid-19 en het hulppersoneel dat toen en nu nog voor zware werkdagen stond en staat.

Erik Van Eycken

De vraag kwam van Bertemnaar Jo Mees. “De man heeft een passie voor bomen. Het leek ons een goed idee om de zorgboom als teken van steun en dank voor de medewerkers en patiënten te planten”, zegt algemeen directeur Bart Pardon. “Als ziekenhuis waren we op zoek naar een blijvende appreciatie voor onze medewerkers en een manier om de slachtoffers van deze pandemie te herdenken.”

Bij de boom staat een bordje met een toelichting over de symbolische betekenis en de bijzondere tijd die het ziekenhuis kende en nog steeds kent.

Algemeen directeur Bart Pardon gaf een woordje uitleg.

Algemeen directeur Bart Pardon gaf een woordje uitleg. © Erik Van Eycken

Samenwerking

Maar de boom staat ook symbool voor samenwerking tussen patiënten en zorgverleners, of tussen collega‘s. Een boom levert koelte, schaduw, bescherming en zorgt voor een verbeterde luchtkwaliteit. Al deze elementen staan symbool voor de goede zorgen waar ons personeel voor garant staat”, klinkt het.

Een aantal zorgverleners kwam een kijkje nemen toen de boom dinsdag officieel werd ingehuldigd. Enkele muzikaal getalenteerde werknemers van Imelda zorgden voor een streepje muziek, terwijl medewerkers en bezoekers werden uitgenodigd om een kaarsje te branden en zo de boom extra te verlichten. Ook al leek dat door de wind die opstak, niet evident.

Ook een pak zorgverleners luisterde aandachtig mee.

Ook een pak zorgverleners luisterde aandachtig mee. © Erik Van Eycken

Bijsturen

Ook zorgcoördinator Stijn Van Loon is tevreden. “Met deze boom wordt een herinnering geplant aan de coronaperiode. Een periode waarin we moesten werken in situaties die vaak dagelijks en soms om het uur wijzigden. Er moest voortdurend worden bijgestuurd. Het is ook een periode van solidariteit binnen het ziekenhuis. Die was zeer groot”, legt hij uit. “Vandaag is het misschien nog geen echte herinnering, omdat we ons bevinden in de vierde golf. Er is momenteel veel uitval van personeelsleden, wat voor de anderen nog meer doorweegt dan tijdens de eerste drie golven. Maar de olm zal voor altijd symbool staan voor deze gezondheidscrisis”, besluit hij.

Na het officiële gedeelte werden lichtjes aan de boom geplaatst.

Na het officiële gedeelte werden lichtjes aan de boom geplaatst. © Erik Van Eycken

Uitzichtloos

Algemeen directeur Pardon citeerde een stukje tekst die hij ontving van een hoofdverpleger. “Het toenemende aantal coronapatiënten binnen en buiten het ziekenhuis maakt onze situatie uitzichtloos. Dagelijks patiënten opnemen, overnemen en ontslagen, zowel overdag als ’s nachts, maken het zwaar. Telefoontjes van de opnamedienst die al nieuwe patiënten aankondigen vooraleer er een bed vrij is en doorverwijzingen van mensen naar een bed waar nog een overleden patiënt ligt, maken alles surreëel”, aldus de hoofdverpleegkundige. (evb)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio