Els Van der Straeten neemt je in haar boek Rock-‘n-Running mee achter de schermen van de muziekfestivals en laat je als het ware meelopen in een aantal grote marathons over de hele wereld. 

Els Van der Straeten neemt je in haar boek Rock-‘n-Running mee achter de schermen van de muziekfestivals en laat je als het ware meelopen in een aantal grote marathons over de hele wereld. © Ward Bosmans

 

 © Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Els Van der Straeten neemt je in haar boek Rock-‘n-Running mee achter de schermen van de muziekfestivals en laat je als het ware meelopen in een aantal grote marathons over de hele wereld. 
thumbnail:  

Rockchick op loopschoenen schrijft haar eerste boek

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het leven is niet altijd even lief voor Els Van der Straeten (51) uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Haar verhaal is er eentje van veel vallen en telkens weer recht krabbelen. Els beseft dat zij niet de enige is die zo’n tegenslagen moet overwinnen. Daarom schreef ze haar verhaal neer in Rock-‘n-Running, een boek waarmee ze anderen wil inspireren. Els neemt je mee achter de schermen van de muziekfestivals en laat je als het ware meelopen in een aantal grote marathons over de hele wereld.

Ward Bosmans

De titel van het boek zegt alles… Rock-‘n-Running, muziek en hardlopen zijn de twee passies in het leven van Els Van der Straeten. In het dagelijks leven is Els, naast haar kantoorjob, gepassioneerd lichtoperator in de evenementensector en coach. Ze zet letterlijk de grote namen uit de muziekwereld in de spotlights. Alice Cooper, Joe Cocker, Deep Purple, 50 Cent, The Beach Boys, … allemaal werden ze door Els in de schijnwerpers gezet. Maar ook dans- en operaproducties doen beroep op haar. Als muziekliefhebber kan ze haar geen betere job indenken. Tenzij de coronaperikelen ervoor zorgen dat ze al bijna anderhalf jaar nauwelijks werk heeft, net zoals al haar collega’s uit de evenementensector.

“Die festivals, de muziek, … dat is mijn biotoop. Maar dit voorjaar werd ik ontslagen. Door corona was er geen werk meer. En dus moest ik weer op zoek naar een job.” 

“Die festivals, de muziek, … dat is mijn biotoop. Maar dit voorjaar werd ik ontslagen. Door corona was er geen werk meer. En dus moest ik weer op zoek naar een job.” ©  Ward Bosmans

Ontslagen

Els combineerde haar zelfstandige job als lichttechnieker met een baan bij een bedrijf dat tenten verhuurt op alle grote festivals. “Het was de hemel op aarde voor mij. Die festivals, de muziek, … dat is mijn biotoop. Maar dit voorjaar werd ik ontslagen. Door corona was er geen werk meer. En dus moest ik weer op zoek naar een job. Geen vanzelfsprekendheid voor iemand van boven de 50 jaar en zonder echt diploma. Ik merkte dat al mijn ervaring maar weinig opbracht”, vertelt Els.

Het was de zoveelste tegenslag in haar leven. Eentje die ze ook nu weer tracht te overwinnen. Alles begon toen haar man haar van de ene dag op de andere verliet. Hun zoon Sam was net 6 jaar geworden en Els stond er plots helemaal alleen voor. “Hij was mijn soulmate, mijn klankbord en de papa van mijn fantastische zoon. We zouden zelfs gaan emigreren naar Australië. En plots viel de hemel op mijn hoofd en was alles voorbij. De eerstvolgende maanden hield ik mijn leven bijeen met gaffatape.”

Hardlopen als therapie

Maar Els krabbelde recht. Ze bond haar loopschoenen aan en vond nieuwe energie in het lopen. Hardlopen werd haar therapie, haar redding. Ze liep letterlijk weg van haar verdriet. Ze was niet te stoppen. De endorfines deden hun werk. Ook in de muziek vond Els troost. Graspop, Rock Werchter en de Lokerse Feesten. Ze staan elk jaar op de agenda. Als ze er niet is om te werken als lichtoperator, dan staat ze op de wei tussen de andere festivalgangers.

In haar boek schrijft Els Van der Straeten haar verhaal neer. Het verhaal van een vrouw die telkens weer wordt neergehaald, maar iedere keer weer rechtstaat. 

In haar boek schrijft Els Van der Straeten haar verhaal neer. Het verhaal van een vrouw die telkens weer wordt neergehaald, maar iedere keer weer rechtstaat. ©  Ward Bosmans

Na een tijdje was Els weer klaar voor een nieuwe relatie. Maar opnieuw liep het fout. Het leek wel of het niet mocht zijn. Zeker niet toen de man met wie ze op dat moment samen was, besloot om uit het leven te stappen. Het was uiteraard een traumatische ervaring die ervoor zorgde dat ze nog maar eens uitgeteld in de touwen hing. Maar Els stond weer recht en nam de draad van haar leven weer op.

Marathons

Ze besloot om marathons te gaan lopen. De zeven mayors lopen, de grootste marathons ter wereld, dat was haar ambitieuze doel. Perfectioniste als ze is, nam Els een sportdokter bij de hand en liet ze zich door ervaren mensen begeleiden. Als eerste liep ze in 2015 de marathon van Berlijn. Daarna New York en Parijs. In 2018 volgde Londen en Chicago, en een jaar later Tokio en Frankfurt. Het klinkt alsof het niks is, maar vergis je niet, want ook op sportief vlak legde Els een hindernissenparcours af. Blessures en overbelastingen strooiden meermaals roet in het eten. En uiteraard dwarsboomde ook de pandemie haar marathonagenda. Op de koop toe waren er onderweg ook nog een paar mislukte liefdesavonturen.

 

 ©  Ward Bosmans

Opofferingen

In haar boek schrijft Els Van der Straeten haar verhaal neer. Het verhaal van een vrouw die telkens weer wordt neergehaald, maar iedere keer weer rechtstaat. Ze beschrijft hoe ze bewust kiest voor de snelheid van het leven en van het spotlicht. Het boek neemt je mee in haar avontuur. “Maar ik schrijf dit verhaal ook voor alle vrouwen die 100% gaan voor het moederschap in combinatie met fulltime werken, die er goed willen uitzien tijdens hun niet-meer-zo-jonge-jaren en daar opofferingen voor doen”, zegt Els.

Het liefst wil ze haar verhaal ook vertellen aan andere mensen. Vanavond stelt ze haar debuut voor in NONA in Mechelen. Rock-‘n-Running van Els Van der Straeten is te koop via haar website www.lightupyourlife.be of via een mailtje naar els@lightupyourlife.be

Wie nog op zoek is naar een inspirerend kerstcadeau hoeft niet langer te zoeken. Het boek van Els leest zeer vlot en geeft je een unieke blik achter de schermen van de festivals. Bovendien doet het je wellicht goesting krijgen om binnenkort die goede voornemens toch maar eens in de praktijk te brengen en je loopschoenen aan te trekken.

Rock-‘n-Running – Els Van der Straeten, ISBN: 9789464442113 – 240 pagina’s - 22,95 euro
www.lightupyourlife.be, els@lightupyourlife.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio