Thari en Lawrence van Mercat aan hun automaat aan de Antwerpsesteenweg. In de achtergrond het pand met de fraaie gevel, begin vorige eeuw gebouwd in opdracht van Louis Luyckx, ook wel de ‘vader van Zurenborg’ genaamd. 

Thari en Lawrence van Mercat aan hun automaat aan de Antwerpsesteenweg. In de achtergrond het pand met de fraaie gevel, begin vorige eeuw gebouwd in opdracht van Louis Luyckx, ook wel de ‘vader van Zurenborg’ genaamd. ©  kma

Mercat is nieuwe speeltuin voor foodies in Westmalle

“Vanmorgen gaan plukken, nu al in onze mercatomaat”

Westmalle -

Lawrence Elliott (33) en Thari De Pooter (33), de jonge keukengeweldenaars achter restaurant De Kleinen Bistro in Westmalle, openden in een karaktervol pand aan de Antwerpsesteenweg in Westmalle eetshop-lunchroom Mercat. Ze lieten zich inspireren door de foodmarkets die Thari van Barcelona kent waar ze een tijdje woonde. Mercat vormt een aanvulling op De Kleinen Bistro.

Kristin Matthyssen

Mercat is een speeltuin voor foodies. Je vindt er alle soorten delicatessen, zowel bereid als klaar om zelf mee aan de slag te gaan. Lawrence Elliott (33) en Thari De Pooter (33) namen negen jaar geleden De Kleinen Bistro in Westmalle over. Ze werden bekroond met 13/20 in Gault & Millau en waren geselecteerd voor het collectief Jong Keukengeweld, dat de beste jonge chefs van Vlaanderen en Brussel verenigt.

Thari groeide op in de Zoerselse wijk Risschot, Lawrence is een Bruggeling met Schotse roots. Nu hun kindjes wat groter worden, groeide het verlangen naar een tuin. Aan de Antwerpsesteenweg vlakbij het kruispunt met de Brechtsesteenweg waar ze zelf hun groenten gaan plukken in de zelfpluktuin van De Paardenbloemhoeve, vonden ze hun droomstek.

Het gaat om een statige woning met vakwerk en mooi loodglas in cottagestijl die Louis Luyckx, de bouwondernemer die tal huizen in de Antwerpse wijk Zurenborg liet bouwen, begin vorige eeuw liet optrekken. Tussen 1913 en 1920 liet Luyckx zes landhuizen met fraaie expressieve gevels voor zijn zes kinderen bouwen in Malle.

Thari en Lawrence aan de ingang van Mercat. 

Thari en Lawrence aan de ingang van Mercat. ©  kma

“We komen hier zelf wonen, maar het pand bood ons de ruimte om een vroegere droom na te jagen”, zegt Thari. “Ik heb zelf een tijd in Barcelona gewoond en bezocht graag die typisch Catalaanse marktjes met verse producten en seizoensgebonden afgewerkte gerechten. Lawrence en ik wilden dat hier ook doen, maar De Kleinen Bistro kwam op ons pad. De idee bleef sudderen. De Kleinen Bistro blijft onze hoofdactiviteit, maar door de uren van Mercat kunnen we het combineren. Mercat is open van 11u tot 14.30u. Lawrence kan dan de voorbereidingen doen in het restaurant terwijl ik hier kook, met zicht op de tuin. Daarnaast hebben we onze mercatomaat, onze automaat aan de straat, die 24u op 24u beschikbaar is.”

Voor zoetebekken. 

Voor zoetebekken. ©  kma

Het woord vers wordt tegenwoordig (te) snel gebruikt, maar bij Thari en Lawrence is het geen hol woord. Tijdens ons bezoek is het 12.30u, en wat nu in de automaat steekt stond vanmorgen nog met de wortels op het veld van De Paardebloemhoeve. “Je zou ervan versteld staan hoeveel verse groenten er in december nog zijn, van knolgroenten over pastinaak tot wortelen. Zelfs deze sla hebben we vanmorgen nog gesneden in de onverwarmde tunnelserres.”

Mercat met goedgevulde toog vol verse en bereide comfort food en andere delicatessen. 

Mercat met goedgevulde toog vol verse en bereide comfort food en andere delicatessen. ©   kma

De gerechten in De Kleinen Bistro zijn gastronomisch, terwijl Mercat ongecompliceerde comfort food brengt, van buikspek tot lasagne, aangevuld met lekkere dranken zoals sappen van JusRé. Zo maken Thari en Lawrence hun eigen limoncello. De vermout wordt door de sommelier van hun restaurant gemaakt. Wie wil neemt de met veel zorg bereide gerechten mee, maar er is ook een knappe kamer met twaalf zitplaatsen om ter plekke te eten. Naast de farm fresh food werkt Mercat ook met kazen van Van Tricht, verse thee van The tea tub van Amy Vekemans, de beste charcuterie (Mangalica, Iberico Bellota), witte pens van Dierendonck, zuurdesembrood van Hilde Somers (Take It Easy): noem maar op.

“Tijdens de opening maandag kwamen veel buren met bloemen, cadeautjes en felicitaties”, vertelt het koppel. “Die leuke reacties, ook van klanten, doen ongelooflijk deugd. We voelen ons heel welkom in deze buurt en worden verwend met liefde.”

Mercat doet ook take-out met Kerstmis en nieuwjaar.

Mercat, Antwerpsesteenweg 358 in Westmalle, mercatofoon 0491-06.68.70

Mercat van Lawrence Elliott en Thari de Pooter is een aanwinst voor Westmalle. 

Mercat van Lawrence Elliott en Thari de Pooter is een aanwinst voor Westmalle. ©  kma

De locatie is prachtig. 

De locatie is prachtig. ©  kma

Om thuis op te warmen of koud te eten. 

Om thuis op te warmen of koud te eten. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio