Om het fietspad aan de kanaalkant (rechts in beeld) naar drie meter te kunnen verbreden, brengt wegbeheerder AWV het aantal rijvakken op de Ringlaan van twee naar één terug. 

Om het fietspad aan de kanaalkant (rechts in beeld) naar drie meter te kunnen verbreden, brengt wegbeheerder AWV het aantal rijvakken op de Ringlaan van twee naar één terug. © RR

Ringlaan versmalt om breder fietspad te leggen

Herentals -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start donderdag met de verbreding van het fietspad aan de kanaalzijde van de Herentalse Ringlaan, tussen de kruispunten met Herenthoutseweg en Lierseweg-Hemeldonk.

Hans Otten

Veel fietspendelaars maken gebruik van de fietsostrade F5 die van Antwerpen naar Hasselt loopt over het jaagpad van het Albertkanaal. Maar omdat er bij de betoncentrale van Center Beton op de Herentalse Ringlaan heel veel activiteit is op de kanaaloever moeten de fietsers in de omgeving van Mondeléz-LU het jaagpad verlaten. Tot het kruispunt met de Herenthoutseweg moeten ze zo het fietspad langs de Ringlaan volgen.

“Het fietspad op de Ringlaan aan de kant van het Albertkanaal voldoet nog niet aan de vereiste kwaliteitsnormen van een fietssnelweg”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Over een afstand van een kilometer vanaf het kruispunt met de Lierseweg en Hemeldonk tot aan het kruispunt met de Herenthoutseweg vernieuwen we daarom het fietspad. Op deze manier zorgen we voor veilige en comfortabele fietsinfrastructuur.”

Slechts één rijvak

Om dat laatste aspect te waarborgen, brengt AWV het verkeer op de Ringlaan op dit stuk van ongeveer één kilometer aan beide zijden terug van twee naar één rijvak. Dat moet voldoende ruimte geven om het fietspad aan de kanaalkant drie meter breed te maken en met een rij betonblokken van het gemotoriseerd verkeer af te schermen.

“Om te zorgen voor een vlotte fietsverbinding verbinden we het vernieuwde dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van de Herenthoutseweg met het jaagpad”, klinkt het bij AWV. “Op het kruispunt met Hemeldonk wordt een veilige overgang naar de fietssnelweg gemaakt en krijgen fietsers bijkomende (opstel)ruimte.”

Tijdens de werkzaamheden, die tien dagen duren, moet het verkeer richting Lille / Kasterlee een omleiding via de snelweg volgen. 

Tijdens de werkzaamheden, die tien dagen duren, moet het verkeer richting Lille / Kasterlee een omleiding via de snelweg volgen. © AWV

Die werkzaamheden gaan donderdag 9 december al van start en duren ongeveer tien dagen. Gedurende die tijd is er op de genoemde strook van één kilometer geen verkeer op de Ringlaan mogelijk in de richting van Lille/Kasterlee. Dat verkeer moet omrijden via de snelweg. In de richting van Grobbendonk is er geen probleem. Fietsers moeten het fietspad aan de centrumkant van de Ringlaan gebruiken. Het stadsbestuur drong aan om ook het fietspad aan die zijde te verbreden, maar die ingreep is niet overgenomen.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio