©  BELGA

Beerschot bestraft voor anti-Waalse gezangen tegen Seraing

De discriminatie- en racismekamer van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een boete van 4.000 euro (waarvan 2.500 euro effectief) opgelegd aan Beerschot, omdat fans van de Ratten de bezoekers van Seraing op de korrel nam met verschillende anti-Waalse spreekkoren. Beerschot ontving daarnaast ook alternatieve straffen.

Bron: BELGA

De match delegate nam in zijn verslag van Beerschot-Seraing (3-0) eind oktober verschillende incidenten op. Een deel van de thuissupporters zong "les wallons sont du caca" (tribune 4), een ander deel scandeerde meermaals "les wallons sont pédophiles". Daarnaast gooiden ze in twee salvo's bierbekertjes op het veld.

Ondervoorzitter Walter Damen betreurde de gezangen en lichtte toe dat deze niet bij de clubwaarden horen. Daarnaast initieerde hij zelf een gesprek met de harde supporterskern van Beerschot. De spreekkoren in kwestie zouden niet meer gezongen worden op het Kiel. Daarnaast bood algemeen directeur Frédéric Van den Steen zijn excuses per schrijven aan Seraing al aan. 

De Luikse club plaatste die verontschuldigingsbrief dinsdag op Twitter. "Beerschot veroordeelt het gedrag van de fans en excuseert zich bij Seraing en iedereen die aan de gezangen aanstoot nam. Deze woorden waren onnodig en beledigend. We gaan de dialoog aan met onze fans zodat dit incident nooit meer voorvalt", luidde het in de boodschap van Beerschot.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De discriminatie- en racismekamer legde een boete van 3.000 euro (waarvan 1.000 euro effectief) op voor de spreekkoren, en nog eens 1.000 euro boete (waarvan 500 euro) voor de biergooiers. De alternatieve sanctie omvatte behalve de excuusbrief aan Seraing ook het opzetten van een creatieve campagne op verschillende kanalen (van led-boarding, stadionomroeper tot website en sociale media) tegen discriminerende spreekkoren.

Daarnaast moet Beerschot in dialoog treden met de supportersverenigingen om hen duidelijk te maken dat dit soort gezangen en het gooien van bierbekers niet thuishoort in een voetbalstadion. In dat kader moet de stadionomroeper de komende drie thuiswedstrijden ook uitdrukkelijk vragen voor de eerste en tweede helft om geen projectielen op het veld te gooien.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio