In de Schotense sporthal De Zeurt krijgt Oud-leerkracht Gerd Gaethofs haar boosterprik vakkundig toegediend door gepensioneerd verzorgende en vrijwilliger Kris Van Ham.

In de Schotense sporthal De Zeurt krijgt Oud-leerkracht Gerd Gaethofs haar boosterprik vakkundig toegediend door gepensioneerd verzorgende en vrijwilliger Kris Van Ham. © JAA

Vaccinatiekaravaan passeert in Schoten: 3.400 inwoners krijgen boosterprik in eigen sporthal

Schoten -

VacCovid is op tournee in de stadsrand. Daardoor kunnen de inwoners van Stabroek, Schoten en Wommelgem hun boosterprik komen halen om de hoek. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) ging dinsdag poolshoogte nemen in Schoten en was onder de indruk van de efficiënte samenwerking tussen het vaccinatieteam van spoedarts Jan Stroobants en de gemeentediensten.

Jan Auman

Het leek wel of het Schotense Cobras een topwedstrijd moest spelen. De drukte in de buurt van sporthal De Zeurt had echter niks te maken met basketbal, maar alles met de vaccinatiecampagne die op volle toeren draait. In Antwerpen valt op hoe de lokale besturen alles in het werk stellen om hun inwoners snel aan die derde prik te helpen.

“Dit voorjaar konden we alleen mensen die moeilijk ter been of minder mobiel zijn voorthelpen in een bescheiden vaccinatie-antenne in onze dienstcentra. Maar het team van spoedarts Jan Stroobants heeft dit keer een volwaardig vaccinatiecentrum opgezet in onze sporthal”, vertelt gastheer en burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Het gaat vooruit in sporthal De Zeurt waar het pop-upvaccinatiecentrum van VacCovid zijn tenten heeft opgeslagen voor anderhalve dag. 

Het gaat vooruit in sporthal De Zeurt waar het pop-upvaccinatiecentrum van VacCovid zijn tenten heeft opgeslagen voor anderhalve dag. © JAA

Ook hij staat te kijken van de vlotheid waarmee zijn inwoners toekomen, hun prik krijgen en nauwelijks enkele minuten later alweer vertrekken met een extra beschermingslaagje tegen corona. De meesten komen te voet of met de fiets, want ze moeten niet ver.

Zes vrachtwagens

“We hebben onze werkwijze zo geoptimaliseerd dat we hier in theorie op anderhalve dag vijfduizend mensen zouden kunnen vaccineren. Maar met 3.376 is ook al niet slecht”, glundert spoedarts en ‘regisseur’ Jan Stroobants. “Maandagnamiddag pas zijn we toegekomen met zes grote vrachtwagens. Al na enkele uren waren we klaar om te starten. Met dank aan onze honderd vrijwilligers en de gemeente Schoten, die zowel gemeentearbeiders, politie als eigen vrijwilligers inzet om alles vlot te laten verlopen. Morgen (woensdag, red.) prikken we hier nog een halve dag verder en dan trekt de vaccinatiekaravaan verder naar het Brieleke in Wommelgem.”

Minister Somers krijgt in het mobiele vaccinatiecentrum in Schoten toelichting van organisator Jan Stroobants en burgemeester Maarten De Veuster. 

Minister Somers krijgt in het mobiele vaccinatiecentrum in Schoten toelichting van organisator Jan Stroobants en burgemeester Maarten De Veuster. © BELGA

Minister Bart Somers juicht toe dat lokale besturen een actieve rol spelen om iedereen zo snel mogelijk aan de boosterprik te helpen. “Mede dankzij de burgemeesters en hun mensen zijn nu al meer dan 1,3 miljoen Vlamingen voor de derde keer geprikt of 63% van de 65-plussers”, strooit de minister met lof.

“Deze manier van werken met een pop-upvaccinatiecentrum is inspirerend, zeker nu het ernaar uitziet dat we in de toekomst nog vaker een vaccin zullen nodig hebben. Dan telkens grote openbare of commerciële infrastructuur zoals Antwerp Expo, Kinepolis of bij ons in Mechelen de Nekkerhal maandenlang bezet houden, is niet houdbaar. Het leven moet verder draaien. Mobiele vaccinatiedorpen kunnen daarop een antwoord bieden.”

Opgelet: niet iedereen kan zomaar even langslopen als het pop-upvaccinatiecentrum zijn tenten heeft opgezet in een gemeente. De uitnodiging van de federale overheid en de eigen reservatie voor een prikmoment blijven noodzakelijk. Wanneer de uitnodiging precies in je mailbox valt, is afhankelijk van je gezondheid, leeftijd, maar ook van welke vaccins je eerder kreeg. Jan Stroobants en zijn ploeg toonden hun flexibiliteit door dinsdag meer dan honderd mensen te prikken die pas diezelfde dag hun uitnodiging hadden gekregen.

Jean en Elisabeth: samen uit, samen thuis, met de fiets en beiden met een boosterprik in de arm.

Jean en Elisabeth: samen uit, samen thuis, met de fiets en beiden met een boosterprik in de arm. © JAA

Jean Adriaensen (66) en Elisabeth Bruyndonckx (63) zijn twee van de duizenden Schotenaren die in sporthal De Zeurt om hun boosterprik kwamen. Onder hun masker verstopten ze een brede glimlach wanneer ze weer buiten kwamen. “Het ging heel vlot. Prima service. En nu de fiets op en binnen vijf minuten zijn we thuis. Hoe gemakkelijk is dat!”

Organisator Jan Stroobants van VacCovid droomt intussen van een nog straffere stoot. De spoedarts acht het mogelijk om in het Antwerpse Sportpaleis in één dag 32.000 mensen een vaccin toe te dienen. Daarmee haalt Antwerpen dan vast een Guinness World Record. (jaa)

Burgemeester Maarten De Veuster voor sporthal De Zeurt met een van de zowat dertig steward die Schoten inzette: Jaak Van Hoof.

Burgemeester Maarten De Veuster voor sporthal De Zeurt met een van de zowat dertig steward die Schoten inzette: Jaak Van Hoof. © JAA

Minister Bart Somers kijkt toe hoe het vaccin wordt voorbereid om toegediend te worden.

Minister Bart Somers kijkt toe hoe het vaccin wordt voorbereid om toegediend te worden. © BELGA

Minister Somers, burgemeester De Veuster en Jan Stroobants slaan een praatje met enkele Schotenaren die net hun boosterprik in de arm gekregen hebben, nadat ze ook pas vandaag hun uitnodiging ontvangen hadden.

Minister Somers, burgemeester De Veuster en Jan Stroobants slaan een praatje met enkele Schotenaren die net hun boosterprik in de arm gekregen hebben, nadat ze ook pas vandaag hun uitnodiging ontvangen hadden. © BELGA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio