De Antitankgracht van 33 km moet de gemeenten van Ranst tot Berendrecht met elkaar verbinden om de dieren en planten meer bewegingsruimte te gunnen voor de toekomst.  

De Antitankgracht van 33 km moet de gemeenten van Ranst tot Berendrecht met elkaar verbinden om de dieren en planten meer bewegingsruimte te gunnen voor de toekomst.  © Elke Lamens

Nieuwjaarsbrief GroenRand: “Een natuurplan voor elke gemeente”

Regio -

Voor elke gemeente langs de Antitankgracht een natuurplan, dat is de ambitie waar natuurvereniging GroenRand aan werkt. Voorlopig is Schilde voortrekker, maar de vereniging hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen.

“Gemeenten aan de Antitankgracht zetten zich al in om de biodiversiteit een handje te helpen en om ruimte voor natuur, soorten en gezonde habitats te creëren. Maar als we het biodiversiteitsverlies willen stoppen, moeten we de volgende jaren een tandje bijsteken”, meent Dirk Weyler van GroenRand.

“Verschillende gemeenten hebben het Burgermeesterconvenant ondertekend, maar daarin komt slechts zijdelings natuur in voor, dat is te weinig. Natuurplannen zijn daarom belangrijk en essentieel.”

Dirk Weyler ziet de Antitankgracht als drijfveer om gemeenten warm te maken voor een concreet natuurplan.

Dirk Weyler ziet de Antitankgracht als drijfveer om gemeenten warm te maken voor een concreet natuurplan. ©  Elke Lamens

Groen netwerk

Weyler: “We moeten onze bos- en natuurgebieden zo veel mogelijk op elkaar laten aansluiten. Soorten houden zich niet enkel in natuurgebieden schuil en groene infrastructuren in het landbouwgebied zijn geen onproductieve eilandjes.” Weyler pleit al langer voor een verbindingsnetwerk voor dieren en planten. “Het is noodzakelijk dat dieren zich kunnen voortbewegen tussen de verschillende natuurgebieden.”

“De natuur buiten de natuurgebieden biedt dan weer veel kansen voor het grote publiek. Denk maar aan eenvoudige acties als een ecologisch ingerichte tuin, het vlindervriendelijk inrichten van bermen, nestkastjes voor zwaluwen of kiezen voor inheems plantgoed.”

Antitankgracht in al haar groene glorie.

Antitankgracht in al haar groene glorie. © RR

Weyler ziet een goed voorbeeld in Schilde. “Daar is de gemeente in zee gegaan met het collectief landschapsontwerpers Overlant en het ecologisch advies- en studiebureau Mieco-effect. De gemeente werkt zo aan een duurzaam natuurplan.”

Het is ook niet toevallig dat GroenRand hiermee in december aanklopt bij de gemeenten. “Die zijn volop bezig met de opmaak van hun begroting. Gemeenten die een advies- of studiebureau onder de arm nemen om zich bij de opmaak van een natuurplan te begeleiden, hebben daar natuurlijk middelen voor nodig.”

 (ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio