De Trien Van Hemeldoncklaan is een feit. 

De Trien Van Hemeldoncklaan is een feit. © Kevin Verboven 

Meer vrouw op straat in Zoersel is een feit: Trien Van Hemeldoncklaan ingehuldigd

Zoersel -

Na onder meer Puurs, Kortrijk en Kapelle-op-den-Bos heeft nu ook Zoersel definitief de Cyriel Verschaevelaan begraven. De nieuwe straatnaamborden zijn gearriveerd.

Eind jaren zeventig kreeg de gemeente Zoersel een Cyriel Verschaevelaan. Hoewel de gemeente vorig jaar nog duiding aanbracht met een tekstje op het naambord waarop te lezen stond dat Verschaeve een ter dood veroordeelde collaborateur was, beschouwden sommigen zo’n straatnaam toch nog als een ongepast eerbetoon.

In navolging van de oproep van het tv-programma Meer vrouw op straat van Sofie Lemaire, koos het bestuur voor een vrouwennaam. Catharina ‘Trien’ Van Hemeldonck was van 1925 tot 1938 burgemeester van Zoersel, wat toen nog heel bijzonder was, vermits de gemeenteraadsverkiezingen van 24 april 1921 pas de eerste lokale verkiezingen met vrouwenkiesrecht waren.

De bewoners van de Trien Van Hemeldoncklaan krijgen 25 euro ter compensatie van de kosten die ze moeten maken voor de naamswijziging. Mochten er nog meer bewezen kosten zijn, zoals nieuwe adreskaartjes of grotere kosten als er een handelsonderneming op het adres gevestigd is, dan neemt de gemeente die ook op zich.

Het bord van de Cyriel Verschaevelaan blijft in de overgangsfase nog even naast het bord van de Trien Van HemeIdoncklaan staan. Aan één zijde tenminste, want aan de andere kant was het bord van de Cyriel Verschaevelaan al eerder beschadigd (of gevandaliseerd?).  kma

Vastgoed

Jobs in de regio