Op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat werd in 2018 een fietsster doodgereden. 

Op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat werd in 2018 een fietsster doodgereden. © EMA

Drie jaar na dood van fietsster: gevaarlijk kruispunt eindelijk heraangelegd

ARENDONK -

Drie jaar nadat een fietsster er is verongelukt, wordt het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat in Arendonk eindelijk heraangelegd. “Spijtig dat er eerst doden moeten vallen, maar met de nieuwe inrichting gaat het voor de fietsers zeker veiliger worden hier”, gelooft een bewoner die vlak bij het gevaarlijke kruispunt woont.

Eddy Meulemans

Vele tientallen fietsers werden de voorbije jaren aangereden in het dorpscentrum van Arendonk, vooral op de twee zwarte kruispunten aan de kerk en het rustoord: vaak slechts met blikschade, maar helaas ook enkele keren met gewonden. Wat iedereen vreesde, gebeurde in september 2018: op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat viel een eerste dode. Fietsster Carry Segers (47), moeder van twee kinderen en medewerkster van de bibliotheek, werd doodgereden door een auto die haar “niet gezien” had.

Ongevallencijfer nog niet nul

Het dodelijke ongeval was voor het gemeentebestuur de spreekwoordelijke druppel. Amper elf maanden later volgde een eerste drastische ingreep: de hele Vrijheid werd omgedoopt tot een officiële fietsstraat. Sindsdien zijn fietsers baas in de Arendonkse winkelstraat, bedraagt de maximumsnelheid er nog maar 30 kilometer per uur en mogen auto’s de fietsers niet meer inhalen. De invoering van de fietsstraat miste zijn doel niet, want er heerst nu meer rust en veiligheid op en rond de markt. Toch is het ongevallencijfer op de Vrijheid nog altijd niet helemaal naar nul herleid.

De Wezenstraat wordt versmald en buigt op het einde af naar links: om het verkeer te remmen en het zicht op de tegemoetkomende fietsers te verbeteren. 

De Wezenstraat wordt versmald en buigt op het einde af naar links: om het verkeer te remmen en het zicht op de tegemoetkomende fietsers te verbeteren. © RR

De volgende stap in de verdere verbetering van de verkeersveiligheid in de dorpskern van Arendonk is de heraanleg van het kruispunt waar Carry destijds verongelukte. De werken starten in februari. “De voornaamste verandering is dat de voorsorteerstroken in de Wezenstraat verdwijnen”, zegt schepen van Openbare Werken en Verkeer Luc Bouwen (CD&V). “In de plaats wordt de weg versmald tot één rijstrook: om het verkeer af te remmen en conflicten te vermijden. Het kruispunt wordt zodanig heringericht dat de Wezenstraat op het einde met een knik afbuigt naar links. Zo heb je een beter zicht op de tegemoetkomende fietsers en word je nog meer verplicht om te stoppen aan de stopstreep.”

“Voor Carry komen al die verbeteringen drie jaar te laat”, reageert een bewoner. “Maar we zijn blij dat er eindelijk een nieuw en veiliger kruispunt komt.”

Gedwongen om regels te volgen

Of er na de herinrichting geen ongevallen meer gaan gebeuren op het kruispunt? “Het risico zal alleszins sterk verminderen”, gelooft schepen-fietspendelaar Bouwen. “Maar het blijft een kruispunt, hè. Ikzelf passeer hier elke dag met de fiets op weg naar het gemeentehuis en naar huis. Als straks de werken klaar zijn, fiets ik hier zeker met een geruster gemoed voorbij, maar ik blijf voorzichtig. Straten en kruispunten moeten vooral ‘leesbaar’ zijn: de weginfrastructuur moet zo ingericht zijn dat je vanzelf gedwongen wordt om de regels te volgen.”

Schepen-fietspendelaar Luc Bouwen.

Schepen-fietspendelaar Luc Bouwen. © EMA

Behalve het kruispunt wordt ook de Wezenstraat zelf helemaal vernieuwd, met gescheiden riolering, een nieuw wegdek in gekleurd asfalt, okergele fietssuggestiestroken, brede voetpaden en een rolstoeltoegankelijke bushalte. De parkeerstroken langs de straat verhuizen naar de oostzijde van de weg, niet langer aan de kant van bakker Van Ostaede, eveneens ten behoeve van de veiligheid van de fietsers. De werken zullen normaal vier maanden duren, tot aan de zomervakantie. Totale kostprijs: 583.000 euro, waarvan 25% subsidies.

Tijdelijke asfaltweg

Opdat het verkeer en de leveranciers van de lokale winkels ook tijdens de wegwerkzaamheden nog zouden kunnen passeren, liet de gemeente een tijdelijke asfaltstrook uitrollen op het aanpalende vrije perceel van de vroegere Kredietbank, vlak naast de parking van warenhuis Delhaize.

Via deze tijdelijk asfaltweg kan het doorgaand verkeer toch nog passeren op het kruispunt tijdens de werken. 

Via deze tijdelijk asfaltweg kan het doorgaand verkeer toch nog passeren op het kruispunt tijdens de werken. © EMA

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio