Het negentiende-eeuwse schilderij stelt de stichting van de Grote Raad voor. Het komt terecht in de collectie van Museum Hof van Busleyden.  

Het negentiende-eeuwse schilderij stelt de stichting van de Grote Raad voor. Het komt terecht in de collectie van Museum Hof van Busleyden.  ©  Museum Hof van Busleyden, Dirk Vertommen

Mechelen koopt historisch belangrijk schilderij voor Museum Hof van Busleyden

Mechelen -

De stad Mechelen koopt voor 7.500 euro een negentiende-eeuws schilderij van de Mechelse kunstenaar Charles Augustin Wauters (1808-1869). Met de stichting van de Grote Raad stelt het kunstwerk een Bourgondisch en historisch belangrijk tafereel voor.

Sven Van Haezendonck

De verkoop van de olierverfschets uit 1848 wordt momenteel financieel en administratief afgehandeld. Van zodra dat rond is, kan Museum Hof van Busleyden een transport organiseren om het naar het depot te brengen. “Kunsthandelaar Mark De Vos uit Maarkedal bood ons het werk te koop aan. Hij vond dat het in Mechelen thuishoorde. Daardoor was de man ook bereid om een stukje van de initiële vraagprijs te doen”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Het schilderij Karel de Stoute sticht in Mechelen de Grote Raad of het Parlement van Charles Wauters sluit inhoudelijk helemaal aan bij de focus van het museum. “We willen in de toekomst nog meer de nadruk leggen op het doorleven van de Bourgondische erfenis tot vandaag, en hoe deze bijvoorbeeld ons Belgische en Vlaamse collectieve geheugen heeft bepaald”, legt directeur Kristl Strubbe uit.

In het museum loopt momenteel een tentoonstelling in een nagebouwd negentiende-eeuws salon. Het schilderij past helemaal thuis in die sfeer. 

In het museum loopt momenteel een tentoonstelling in een nagebouwd negentiende-eeuws salon. Het schilderij past helemaal thuis in die sfeer. ©  Dirk Vertommen

Daarmee past het werk ook helemaal in het thema van de tentoonstelling Uitbundig Verleden die nog tot eind februari 2022 loopt. De expositie toont de Bourgondische periode door de ogen van negentiende-eeuwse kunstenaars. “We hebben natuurlijk de bedoeling om aangekochte werken waar mogelijk te tonen aan het publiek”, zegt Strubbe.

LEES OOK: Mechelen bouwt Museum voor Schone Kunsten na voor nieuwe expo over Bourgondiërs

Bij zo’n aankoop wint Museum Hof van Busleyden altijd advies in bij drie onafhankelijke experts. Zij zetelen in het adviescomité van het museum. Hun advies was positief omdat het historisch gezien een interessant werk is met een bijzondere betekenis voor de stad en het museum.

“Het kunstwerk toont tegelijk de prominente rol die Mechelen en de Grote Raad speelden in het Bourgondische landencomplex en het belang ervan voor de identiteit van het jonge België”, legt schepen Siffer uit.

Charles Wauters was ooit ook leraar aan de Academie. “Ons museum heeft al zeven werken van hem in collectie. Dit werk is een perfecte aanvulling”, zegt Björn Siffer.

LEES OOK: Vier jaar na heropening gaat Museum Hof van Busleyden opnieuw in de steigers

De olieverfschets van Charles Augustin Wauters. 

De olieverfschets van Charles Augustin Wauters. ©  Museum Hof van Busleyden

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio