De bouw van de eigen gevechtssportzaal van Naksu Geel verkeert in de afwerkingsfase, zodat de club hoopt om begin 2022 in de eigen gym te kunnen trainen. 

De bouw van de eigen gevechtssportzaal van Naksu Geel verkeert in de afwerkingsfase, zodat de club hoopt om begin 2022 in de eigen gym te kunnen trainen. © Naksu Geel

Vechtsportclub Naksu opent zelfgebouwde gym begin 2022

Geel -

Met enkele handige vrijwilligers trok gevechtssportclub Naksu een eigen vechtsportzaal op. Maar door de combinatie van leveringsproblemen en een hardnekkig virus is de ingebruikname met enkele maanden uitgesteld.

Hans Otten

Op een terrein naast sporthal De Doelen in Geel dat het stadsbestuur ter beschikking stelde, startte de lokale vechtsportclub Naksu in de zomer van 2020 met de graafwerkzaamheden voor een eigen sportzaal. Naksu beoefent sinds 2008 muay-thai - beter bekend als thaiboksen -, kickboksen en mixed martial arts (MMA). De club bestormt al enkele jaren met (jong) talent de internationale tornooien. Voorzitter Jens Maes vertoeft momenteel zelfs als hoofdcoach van het Belgische muay-thai team op het Wereldkampioenschap in Thailand.

Voorzitter Jens Maes stak in de zomer van 2020 symbolisch de eerste spade in de grond voor de bouw van de eigen zaal.

Voorzitter Jens Maes stak in de zomer van 2020 symbolisch de eerste spade in de grond voor de bouw van de eigen zaal. © Naksu Geel

Tussen de wedstrijden van zijn poulains door legt hij uit waarom de oorspronkelijk vooropgestelde openingsdatum van september niet gehaald werd. “Om de kosten te drukken, deden we zoveel mogelijk werk zelf met vrijwilligers”, zegt Jens Maes. “Dan kan het al eens gebeuren dat zaken langer duren dan gepland. Op dat vlak zorgden vooral de levering van toestellen voor de verwarming en verluchting voor grote planningsproblemen. We moesten vier maanden wachten op onze radiatoren en drie maanden op de verwarmingsketel.”

Openingsfeest

De werf verkeert nu in afwerkingsfase, zodat nog voor eind dit jaar de inspectie door de brandweer staat gepland. “Als dat goed gaat, kunnen we 2022 starten in onze eigen gym. Er komt later zeker ook een groot openingsfeest, om onze helpers en sponsors te bedanken en te laten zien wat we dankzij hen allemaal hebben verwezenlijkt. Wij zijn hier ook echt trots op.”

Naksu Geel kan dan de gevechtssportzaal van sporthal Axion, die voor de groeiende werking van de club al lang te krap is geworden, inruilen voor de eigen accommodatie van 330 vierkante meter, inclusief een ring en bokszak-railsysteem. Maar voor de financiering hangt de club grotendeels af van de opbrengst van enkele evenementen die ze organiseert, zoals het jaarlijkse vechtsportgala in november. Maar daar steekt dat vermaledijde virus nu al twee jaar stokken in de wielen.

De hal beschikt onder meer over een eigen gevechtsring.

De hal beschikt onder meer over een eigen gevechtsring. © Naksu Geel

Frustraties

“Achteraf gezien ben ik blij dat ik met dat evenement toen niet doorgezet heb”, zegt Jens Maes. “Dat dient in de eerste plaats om onze vechters mooie sportieve prestaties te zien neerzetten, maar op de tweede plek toch ook om een financiële injectie te geven. Nu moeten we onze renteloze lening bij de stad nog maar eens vanuit privégeld bijpassen.”

“Ook op onze sportieve werking heeft corona een grote impact, het blijft natuurlijk een contactsport. Zo hangt er momenteel wel een CO2-meter in de zaal (in sporthal Axion, red.) en proberen we het aantal aanwezigen te beperken, maar soms moeten we toch deuren en ramen openzetten. Deze sport kan je natuurlijk niet deftig beoefenen in een lange joggingbroek en een dikke pull. Daarnaast is het heel frustrerend voor onze topvechters om wekenlang naar een bepaalde tegenstander toe te trainen, om dan een paar dagen voor de wedstrijd alles geannuleerd te zien worden.”

De hal ligt naast sporthal De Doelen in Geel.

De hal ligt naast sporthal De Doelen in Geel. © Naksu Geel

www.naksu.be
Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio