Rudi Kennes, gemeenteraadslid voor PVDA in Willebroek, roept ex-werknemers van Denaeyer op om zich te melden. 

Rudi Kennes, gemeenteraadslid voor PVDA in Willebroek, roept ex-werknemers van Denaeyer op om zich te melden. © Joris Herregods

PVDA hekelt situatie in Willebroek rond PFOS-crisis: “We zijn het toneel van een groot politiek circus”

Willebroek -

“De laatste dagen en weken is Willebroek het toneel van een groot politiek circus”, zegt Rudi Kennes, Willebroeks gemeenteraadslid voor PVDA. “Terwijl de bewoners van onze gemeente de dreiging voelen van de grootste gezondheidscrisis met de PFOS-verontreiniging, discussiëren de Willebroekse partijen over macht en postjes met het oog op de verkiezingen binnen drie jaar.”

Ward Bosmans

Terwijl bekend werd dat de PFOS-waarden in Willebroek hoger liggen dan bijvoorbeeld in Zwijndrecht, verliest de Willebroekse coalitie zich in achterkameronderhandelingen. Rudi Kennes noemt het degoutant. “Dit is het laatste wat de Willebroekenaars nu willen zien”, reageert hij boos. “Al die Willebroekse politici moesten nu met niks anders bezig zijn dan met de gezondheid van de getroffen bewoners van de site Denaeyer en van de ex-werknemers van de voormalige fabriek.”

Oproep

Rudi Kennes, die pas sinds september deel uitmaakt van de gemeenteraad, pleit naar eigen zeggen heel die tijd al voor een goede opvolging en het nemen van bloedstalen voor alle getroffenen. “Niet alleen van de nieuwe bewoners of omwonenden, maar ook van alle ex-werknemers van de site Denaeyer. Dat zijn al snel enkele honderden Willebroekenaren.”

Kennes roept deze ex-werknemers ook op om zich kenbaar te maken. “We willen hen samenbrengen, zodat we hun gezondheid kunnen monitoren, testen op bloedstalen kunnen laten uitvoeren en zo een mogelijke vaststelling van verhoogde PFOS-waarden detecteren. We zijn oprecht bezorgd over de problemen van de mensen en we zoeken samen met hen naar oplossingen.”

Kotsbeu

Ook onafhankelijk gemeenteraadslid Serkan Bozyigit (ex-Vooruit) reageert op de beschuldigingen van CD&V aan zijn adres. Zijn onthullingen over geheime onderhandelingen, eerder dit jaar, tussen CD&V en Vooruit over het vormen van een mogelijke nieuwe coalitie waren de aanleiding tot de vertrouwensbreuk tussen de christendemocraten en hun coalitiepartners.

De onthullingen van Serkan Bozyigit over geheime onderhandelingen tussen CD&V en Vooruit over het vormen van een mogelijke nieuwe coalitie waren de aanleiding tot de vertrouwensbreuk.

De onthullingen van Serkan Bozyigit over geheime onderhandelingen tussen CD&V en Vooruit over het vormen van een mogelijke nieuwe coalitie waren de aanleiding tot de vertrouwensbreuk. © rr

Op 22 september stapte hij uit Vooruit. Naar eigen zeggen vooral omdat hij zich wou distantiëren van de achterkamerpolitiek. In een persmededeling noemde CD&V Bozyigit dit weekend een leugenaar. “Zelfs geluidsopnames die ik bezit over de gesprekken hielden CD&V niet tegen om verder alles te blijven ontkennen”, zegt Bozyigit. “In hun laatste communicatie noemen ze mij zelfs een overloper. Nochtans blijf ik nog steeds in de oppositie zetelen en heb ik geen enkel ander mandaat buiten dat van raadslid. Er is mij niets aangeboden en ik heb geen enkel voordeel uit deze stoelenwissel in het college. Ik begrijp de frustratie van CD&V, maar respect mag men niet verliezen.”

Hij verwijst naar 2012 wanneer CD&V ook een voorakkoord had met sp.a en luttele dagen later op de foto stonden met N-VA als nieuw gemeentebestuur.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio