Maandag werden net over de grens in Essen-Hoek al 4 schapen doodgebeten. Het werk van de wolf?  

Maandag werden net over de grens in Essen-Hoek al 4 schapen doodgebeten. Het werk van de wolf?  © RR

Wolf waart rond in Essen-Hoek: “Hoog tijd dat Vlaanderen onze regio ook als risicogebied beschouwt”

Essen -

Het is nu echt zeker, in Essen-Hoek loopt een wolf rond. Dat is door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek aan de gemeente bevestigd. Het is niet duidelijk of de vier schapen die maandag net over de grens doodgebeten zijn, ook het slachtoffer zijn van die wolf. “Dat onderzoek zit bij de provincie Noord-Brabant”, bevestigt burgemeester Gaston Van Tichtelt (CD&V).

“We hadden om 10.30u beelden gekregen van een buurtbewoner van Essen-Hoek. Die beelden hebben we bezorgd aan het Instituut Natuur- en Bosonderzoek. Een halfuur later kregen we de bevestiging dat het inderdaad om een wolf gaat”, vertelt Van Tichelt.

Of de vier schapen die maandag net over de grens doodgebeten werden aangetroffen, ook hert werk zijn van deze wolf, kan niemand momenteel bevestigen. “Het is jammer dat dit net over de grens is gebeurd, want nu zit het onderzoek bij onze noorderburen. We legden hiervoor al contact met onze collega’s in het Nederlandse Woensdrecht, maar voor alle overlast rond de wolf is de provincie Noord-Brabant het eerste aanspreekpunt.”

Risicogebied?

Van Tichelt voegt er meteen aan toe dat het niet de eerste keer is dat er een wolf in deze contreien rondloopt. “Het is duidelijk dat dit niet eenmalig is. Hopelijk beseft de Vlaamse overheid dat ook en wordt ook onze regio als een risicogebied voor de wolf beschouwd.”

Dat heeft namelijk gevolgen voor het bekomen van subsidies om preventieve maatregelen te nemen. “In heel wat Limburgse gemeenten bestaat dit al, kunnen landbouwers steun krijgen om hun weilanden extra te beschermen tegen de wolf.”

Wie schade heeft door de wolf, doet er ook best aan om die binnen de 24 uur te melden. “Dat is van belang, want Vlaanderen vergoedt de schade wel.”

Tips

Essen roept op tot waakzaamheid en geeft tips om jezelf en je eigendom te beschermen tegen dit beschermde dier en hoe ermee om te gaan. De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is heel klein. Wolven zijn vooral ’s nachts actief en het zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur.

Kom je toch oog in oog te staan met een wolf? Blijf rustig. Het dier zal wellicht snel weer weglopen. Vertrekt de wolf zelf niet, jaag hem dan weg. Maak jezelf groot en dreigend: roep hard, klap in je handen, maak grote bewegingen met je armen. Hou je hond aan de leiband. Een wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen. Voeder een wolf nooit.

 (Elke Lamens, Erik Vandewalle)

Dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos: 03.224.62.48, www.natuurenbos.be/wolf

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio