© rr

Beelden opgedoken van wolf ‘Klaas(je)’ in grensgebied met Essen en Kalmthout: “Vermoedelijk de wolf die schapen doodbeet”

Er zijn beelden opgedoken van een wolf in het grensgebied tussen Kalmthout en het Nederlandse Huijbergen. Volgens Welkom Wolf gaat het over de wolf die in de nacht van zondag op maandag enkele schapen doodbeet in Essen. De organisatie geeft het dier nu een naam: Klaas(je). “Hoog tijd dat Vlaanderen onze regio ook als risicogebied beschouwt”, reageert Essens burgemeester Gaston Van Tichtelt (CD&V).

edb, ella, evdw

Dinsdagochtend verscheen een filmpje van de wolf op sociale media. “Geen enkel filmpje of foto die circuleert, is zo duidelijk dat je met zekerheid kan zeggen: dit is een wolf”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Maar alle kenmerken zijn er. Het valt gewoon niet langer te ontkennen dat er een wolf actief is in de streek. Het is heel waarschijnlijk dat dit de wolf is die de schapen in de buurt van Essen heeft doodgebeten. Over het kalf in Berendrecht is er geen duidelijkheid. Pas binnen enkele maanden, na DNA-analyses, zal duidelijk worden of dat het werk was van een wolf.”

LEES OOK. Essen in de ban van mogelijke wolf: vier schapen doodgebeten

Maandag werden net over de grens in Essen-Hoek vier schapen doodgebeten. 

Maandag werden net over de grens in Essen-Hoek vier schapen doodgebeten. © rr

Klaas of Klaasje

Welkom Wolf heeft het dier een naam gegeven. “We weten nog niet of het een mannetje of vrouwtje is, maar we hebben besloten dat ie de naam Klaas of Klaasje zal krijgen. De vorige wolven werden altijd vernoemd naar het moment waarop ze in ons land aankwamen. August was er in augustus, Noëlla rond kerst. Dus is het alleen maar logisch dat we de wolf die met Sinterklaas aankwam Klaas noemen.”

Derde wolf?

Voor Loos was de komst van Klaas(je) geen verrassing. “We wisten al weken dat deze wolf eraan kwam. We hebben hem gevolgd tijdens zijn doortocht door Nederland. Drie weken geleden zei ik al dat ie in Kalmthout zou terechtkomen. Op basis van het gedrag van voorgaande wolven kan je dat een beetje voorspellen. Dit voorjaar is er al een wolf van Nederland naar Kalmthout gelopen. De grote rivieren en kanalen zorgen ervoor dat wolven min of meer dezelfde route volgen, ook al weten ze niet van hun voorgangers.”

Loos doet er nog een voorspelling bovenop. “Er is ondertussen een derde wolf actief in Nederland, in de Betuwe. Wolven die daar zitten, zijn doorgaans geneigd om naar ons te komen. Klaas hoeft dus niet per se de laatste te zijn voor dit jaar.” 

Risicogebied?

Gaston Van Tichtelt (CD&V), de burgemeester van Essen, benadrukt dat het niet de eerste keer is dat er een wolf in de noordrand rondloopt. “Het is duidelijk dat dit niet eenmalig is. Hopelijk beseft de Vlaamse overheid dat ook en wordt ook onze regio als een risicogebied voor de wolf beschouwd.”

Dat heeft namelijk gevolgen voor het bekomen van subsidies om preventieve maatregelen te nemen. “In heel wat Limburgse gemeenten bestaat dit al, kunnen landbouwers steun krijgen om hun weilanden extra te beschermen tegen de wolf.”

Wie schade heeft door de wolf, doet er ook best aan om die binnen de 24 uur te melden. “Dat is van belang, want Vlaanderen vergoedt de schade wel.”

LEES OOK. Wolf op weg naar provincie Antwerpen: Welkom Wolf roept kleinveehouders in grensstreek op dieren extra te beschermen

Tips

Essen roept op tot waakzaamheid en geeft tips om jezelf en je eigendom te beschermen tegen wolven en hoe ermee om te gaan. De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is heel klein. Deze beschermde dieren zijn vooral ’s nachts actief en het zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur.

Kom je toch oog in oog te staan met een wolf? Blijf rustig. Het dier zal wellicht snel weer weglopen. Vertrekt de wolf zelf niet, jaag hem dan weg. Maak jezelf groot en dreigend: roep hard, klap in je handen, maak grote bewegingen met je armen. Hou je hond aan de leiband. Een wolf kan een loslopende hond als een indringer of een prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen. Voeder een wolf nooit.

LEES OOK. Meisje filmt mogelijke wolf in Essen: “We gingen eigenlijk gewoon frietjes halen”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos: 03.224.62.48, www.natuurenbos.be/wolf, www.welkomwolf.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio