© Peter Hilz

DISCUSSIE. Na faillissement Vlaamse Energieleverancier: maak jij je zorgen? Ga jij uit voorzorg al overschakelen?

De Vlaamse Energieleverancier vraagt het faillissement aan. Het bedrijf dat groene stroom en gas verkoopt aan particulieren en bedrijven in Vlaanderen heeft ruim 70.000 klanten. Die moeten nu op zoek naar een nieuwe stroomleverancier, maar zonder stroom of gas zullen ze niet vallen.

wvb

LEES OOK. Vlaamse Energieleverancier is failliet: ruim 70.000 klanten moeten op zoek naar nieuwe leverancier

Het gerucht loopt al een tijdje dat het slecht ging. Maar nu is het doek definitief gevallen over de Vlaamse Energieleverancier.

De reden voor het faillissement zijn de slechte indekking van Vlaamse Energieleverancier tegen de fors gestegen prijzen voor gas en elektriciteit, zo zeggen bronnen tegen onze zusterkrant De Standaard. Het had met andere woorden te weinig lange termijncontracten met haar eigen leveranciers afgesloten, waardoor het op de spotmarkt peperduur gas moest aankopen om voldoende gas aan haar klanten te leveren. Die werden gelokt met goedkope vaste tarieven.

Volgens Eric Houtman, federale ombudsman energie, moeten de 70.000 klanten geen angst hebben om zonder gas of elektriciteit te vallen. “Dat is wettelijk geregeld. Die klanten hebben nu zo’n tien dagen de tijd om op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als ze die niet meteen vinden, neemt netbeheerder Fluvius de klanten tijdelijk over.”

Het groot nadeel is wel dat wie nu op zoek moet naar een nieuwe contract bij een leverancier met de huidige hoge tarieven een veel duurder nieuw contract zal moeten afsluiten dan het goedkope contract bij Vlaamse Energieleverancier. “Als ze de reeds betaalde voorschotfacturen willen recupereren, moeten ze de gewone schuldeiser worden bij het faillissement. Ze kunnen dan aanspraak maken op wat nog rest, nadat de bevoorrechte schuldeisers zijn betaald.”

LEES OOK. “We wisten dat er iets scheelde”: klanten getuigen na faillissement Vlaamse Energieleverancier

Maak jij je zorgen? Ga jij uit voorzorg al overschakelen?