Na het succes van vorig jaar mogen er opnieuw bomen, afkomstig van Landschap De Liereman, versierd worden. 

Na het succes van vorig jaar mogen er opnieuw bomen, afkomstig van Landschap De Liereman, versierd worden. © Gemeente Oud-Turnhout

Corona trekt streep door eindejaarsfestiviteiten

Oud-Turnhout -

Geen kerstmarkt, geen kerstmannenrun, geen nieuwjaarsdrink, geen vijfhonderd jaar Sint-Antoniusviering… Ook in Oud-Turnhout zorgen de strengere maatregelen voor heel wat annuleringen. Het gemeentebestuur houdt de moed er in met versierde kerstbomen en gevels.

Wouter Adriaensen

Er komen vier kerststallen, de familie Peeters beeldt het kerstverhaal uit met meer dan driehonderd Spaanse miniatuurbeelden en er werden drie winterwandelingen uitgestippeld. Vrijdag 7 januari kan je bekomen van de feestdagen tijdens een winterbaravond aan het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman. Maar ook in Oud-Turnhout zijn heel wat activiteiten geschrapt die traditioneel op het programma staan tijdens de eindejaarsperiode.

Op de eerste zondag na 17 januari viert de parochie Oosthoven haar patroonheilige Sint-Antonius-Abt. Het dorpsfeest trok de voorbije jaren meer dan duizend bezoekers. De traditie om varkenskoppen te verkopen, dateert al van de zestiende eeuw. In 2022 is het vijfhonderd jaar geleden dat voor het eerst melding werd gemaakt van de verering van Sint-Antonius in Oosthoven. De geplande feestelijkheden van 15 tot en met 23 januari worden echter een jaar uitgesteld.

Duurzame kerstversiering

Het gemeentebestuur kocht wel grove dennen uit Landschap De Liereman aan. Die worden op het Dorsplein, in Oosthoven en in Zwaneven geplaatst. Na de succesvolle oproep van vorig jaar mag opnieuw iedereen de bomen aankleden met zelfgemaakte, duurzame kerstversiering. Aan het gemeentehuis staat een voorbeeldboom met kerstversiering van vorig jaar. De versierde bomen blijven staan tot en met 16 januari.

Daarnaast roepen de Oud-Turnhoutse kinderen iedereen op om licht in de duisternis te brengen door voortuin, balkons en gevels gezellig en warm aan te kleden. Wie een foto neemt en zich inschrijft via www.toerismeoud-turnhout.be/oud-turnhoutschittert maakt kans op een prijs. Het gezelligst, creatiefst en origineelst versierde huis, tuin of appartement wordt namelijk aangeduid door een kinderjury, onder begeleiding van de burgemeester en de schepen voor Jeugd. De actie loopt van 11 december tot en met 6 januari.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio