©  Frank Ruiter (RVD)

Prinses Amalia is 18 geworden en kan nu officieel haar vader koning Willem-Alexander opvolgen

Het is een historische dag voor de Nederlandse monarchie: kroonprinses Amalia wordt vandaag 18 jaar. Dat betekent dat ze haar vader kan opvolgen als koningin. Ter ere van haar verjaardag zijn nieuwe foto’s van de kroonprinses gepubliceerd.

evdg

Vanaf nu mag Amalia officieel haar vader, koning Willem-Alexander, opvolgen als staatshoofd. De komende jaren focust ze echter eerst op een tussenjaar, gevolgd door een studie.

Met uitzondering van Koningsdag zijn verjaardagen geen gebeurtenissen waar het Nederlandse koningshuis veel publieke ruchtbaarheid aan wil geven. Een interview bij een kroonjaar, zoals bij de 50ste verjaardagen van Willem-Alexander en Máxima, vormt een zeldzame uitzondering. Bij Amalia’s 18de moet het grote publiek het dan ook doen met het boek dat cabaretière Claudia de Breij over de kroonprinses mocht schrijven.

LEES OOK. Ze gaat naar de psycholoog, vloekt en weigert publiek bezit te zijn: prinses Amalia doet (letterlijk) boekje open over haar leven

Ook nu wil (of kan) de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geen details geven over hoe de verjaardag van de kroonprinses ten paleize wordt gevierd. In het Haagse circuleren aanwijzingen dat ze onlangs een bezoek aan New York bracht, maar dat soort reizen wordt door de RVD tot de privésfeer gerekend. Wel staat vast dat haar oma Beatrix hooguit virtueel acte de présence kan geven; zij zit in thuisquarantaine vanwege een coronabesmetting.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een dag voor haar verjaardag postte het Nederlandse koningshuis al enkele kinderfoto’s van de prinses.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.