Hugo Matthysen neemt afscheid van Clement Peerens: “Waarom ik stop? Daar hebt gij geen zaken mee”

Vlaanderen is een zelfverklaarde popgoeroe armer: Hugo Matthysen (65) steekt Clement Peerens in de kast. Na 35 jaar op de hort, van Het leugenpaleis tot festivalpodia, zwaait ’s lands bekendste plaksnor volgend jaar definitief af met een afscheidsshow.

Dennis Van Goethem

Peulengaleis, Sportpaleis, in ’t stad of tussen de ‘boeren’: geen hoek in Vlaanderen waar Clement Peerens de voorbije decennia het Antwaarps niet ging prediken. Het alter ego van Hugo Matthysen zag begin jaren negentig het levenslicht in het Stubru-programma Het leugenpaleis – dat later op Canvas vervelde tot Het peulengaleis – en groeide vanaf 1994 zelf uit tot podiumbeest. Met shows op zowat ieder middelgroot festival in Vlaanderen en zelfs een eigen, hilarische Belpop-aflevering tot gevolg.

 ©  RR

Steun kreeg Matthysen al die jaren van Ronny Mosuse, vermomd als bassist Sylvain Aertbeliën, en Bart Peeters. Wegens gehoorproblemen werd zijn typetje Vettige Swa na verloop van tijd vervangen achter de drums door Lady Dave, het personage van Aram van Ballaert. Al luidt het officiële verhaal dat Swa moest afhaken omdat hij in een Thaise gevangenis zit. Als The Clement Peerens Explosition, kortweg CPeX, scoorde het gezelschap (cult)hits met Dikke Lu, Foorwijf en Vinde gij mijn gat (niet te dik in deze rock).

Theaters

In september klonk het nog dat Peerens tijdelijk op non-actief ging. In 2022 trekt Matthysen met Mosuse en Van Ballaert langs de theaters om nummers uit zijn eigen oeuvre te spelen. Nu blijkt de pauze definitief: op 20 december 2022 treedt CPeX nog een laatste keer op in thuisstad Antwerpen, in De Roma.

LEES OOK. Hugo Matthysen zegt alter ego Clement Peerens even vaarwel

Een reden voor het afscheid geeft Matthysen niet. Reageren doet hij enkel bij monde van Clement Peerens: “Daar hebde gij geen zaken mee. Ik ga dat niet aan uw neus hangen, want ge zou dat toch niet snappen.”

Tickets voor het laatste concert van Clement Peerens zijn vanaf vrijdag 10 uur te koop via greenhousetalent.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER