©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Fluvius levert tijdelijk energie aan gedupeerden na faillissement Vlaamse Energieleverancier

Nu de Vlaamse Energieleverancier heeft bekendgemaakt dat hij het faillissement aanvraagt wegens de hoge energieprijzen, heeft de Vlaamse energieregulator VREG een lijst opgesteld met veelgestelde vragen en antwoorden voor klanten van het bedrijf.

dvtBron: Belga

LEES OOK. Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan: wat met voorschotten? En dreigen klanten nu zonder stroom te vallen tijdens de feestdagen?

De ondernemingsrechtbank buigt zich dinsdag over de faillissementsaanvraag. “Wordt de Vlaamse Energieleverancier failliet verklaard, dan vallen zijn klanten niet zonder elektriciteit of aardgas. Fluvius neemt in dat geval de levering tijdelijk over”, verzekert de VREG, nadat eerder onder meer al Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) dat had benadrukt.

Volgens de VREG nemen momenteel bijna 72.000 Vlaamse gezinnen en bedrijven elektriciteit af van de Vlaamse Energieleverancier. Daarnaast telt het bedrijf ruim 68.000 klanten voor aardgas. Hoewel netbeheerder Fluvius vanaf de dag van de uitspraak van het faillissement optreedt als noodleverancier, raadt de regulator mensen aan om “best zo snel mogelijk” een nieuw contract af te sluiten met een andere energieleverancier. “De prijs die u bij Fluvius in zijn rol als noodleverancier betaalt, is hoger dan het huidige aanbod op de markt”, benadrukt VREG-woordvoerster Leen Vandezande.

Voorts benadrukt de VREG onder meer dat het onzeker is dat klanten die bij de eindafrekening nog geld tegoed hebben, omdat ze een te hoog voorschot hebben betaald, hun geld zullen terugzien. Klanten die te weinig betaalden, mogen wel nog een eindafrekening van de curator verwachten.

Fluvius zal voor de klanten die bij hem terechtkomen, overigens niet werken met een voorschot. De netbeheerder stuurt alleen een slotfactuur bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier. Gedupeerden die met een terugdraaiende teller overschotten hebben opgebouwd, verliezen die. Ook zal Fluvius geen terugleveringsvergoeding betalen aan klanten die een terugleveringscontract hadden afgesloten bij de Vlaamse Energieleverancier, waarmee ze het overschot aan zelf opgewekte energie aan een lage prijs verkopen aan de leverancier.

Om tegemoet te komen aan de klanten van de Vlaamse Energieleverancier, stelde de VREG een lijst op met achttien veelgestelde vragen en antwoorden. Die is te raadplegen via de website van de regulator.

LEES OOK. Klanten Vlaamse Energieleverancier getuigen na faillissement: “Noodleverancier die ons tijdelijk van energie moet voorzien, is de duurste van allemaal”

Vastgoed

Jobs in de regio