Guido De Herdt uit Niel.  

Guido De Herdt uit Niel.  ©  Joris Herregods

Zoon gekwetst dat bloemen voor moeder daags na uitstrooiing al weggenomen zijn: “Dit kunnen ze nooit meer rechtzetten”

Niel, Antwerpen -

Guido De Herdt (62) uit Niel nam donderdagnamiddag afscheid van zijn moeder op de strooiweide van de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof. Hij vergat een foto te nemen van de bloemen en kransen rond de asresten. Toen hij de volgende ochtend terugging, lagen alle bloemen op een hoop samen met de bloemen van andere overledenen. “Respectloos, dat kunnen ze nooit meer rechtzetten voor mij”, zegt Guido geschokt. Volgens de woordvoerder van bevoegd schepen Els van Doesburg (N-VA) is het net uit respect voor de uitgestrooiden dat alle bloemen op de zogenaamde bloementafels - betonnen schabben aan de zijkant - worden verzameld.

Kristin Matthyssen

De moeder van Guido De Herdt werd donderdag gecremeerd en uitgestrooid op de nieuwe strooiweide van het Schoonselhof. “Na de dienst en de uitstrooiing was er nog een koffietafel. Ik vergat foto’s te nemen van de bloemen en kransen rond de asresten van mijn moeder”, vertelt Guido. “Toen ik vrijdagochtend terugkeerde, was heel de weide leeg. Ook de bloemen van de andere overledenen die daags voordien nog mooi rond de asresten geschikt lagen, waren allemaal op een hoopje gelegd op betonnen schabben tegen een muur.”

Guido probeerde de bloemen en kransen van zijn moeder terug te zoeken tussen de rest. “Met wat wroeten heb ik ze gevonden, maar van sommige bloemen waren de kaartjes en linten al af. Die zullen in de kruiwagen zijn blijven plakken zeker? Ik vind dat het personeel dringend op cursus rouwverwerking moet. Dit raakt mij diep. Ik heb mijn zoon eerder al verloren en nu ben ik mijn moeder kwijt. Zet er dan ‘bloemen, noch kransen’ bij. Ik kan aannemen dat ze die bloemen verwijderen als ze beginnen te verdorren, maar op de oude strooiweides bleven de bloemen toch zeker drie of vier dagen liggen. Nu moet alles precies direct ‘opgeruimd’ worden.”

De zogenaamde bloementafels waarop alles verzameld wordt. Hier moest Guido de ochtend na de uitstrooiing de bloemen en kransen voor zijn moeder gaan uitzoeken. 

De zogenaamde bloementafels waarop alles verzameld wordt. Hier moest Guido de ochtend na de uitstrooiing de bloemen en kransen voor zijn moeder gaan uitzoeken. ©  rr

Guido wendde zich zowel tot het crematorium als tot het Schoonselhof zelf. “Ze gaan me morgen terugbellen, maar het is duidelijk dat ze die gevoeligheid niet begrijpen.”

Volgens de woordvoerder van bevoegd schepen Els van Doesburg (N-VA) valt de medewerkers van begraafplaats Schoonselhof niets te verwijten. Integendeel, ze voerden de instructies uit. “Het is niet de bedoeling dat elke familie bloemen en kransen neerlegt op de strooiweide”, zegt woordvoerder Michael Lescroart. “Dit nodigt mensen uit om de strooiweide te betreden, wat niet de bedoeling is, omdat daar de asresten van andere overledenen uitgestrooid liggen. We doen dit dus juist uit respect voor de andere overledenen, niet uit respectloosheid. 80% van de inwoners kiest voor crematie. We hebben duizend uitstrooiingen per jaar. Nabestaanden moeten de bloemen en kransen op de hiervoor langs beide kanten van de strooiweide voorziene bloementafels leggen, en niet rond de asresten van hun dierbaren. Onze medewerkers hebben de opdracht als er bloemen neergelegd worden die na de afscheidsdienst weg te nemen. Een strooiweide is een publieke afscheidsplaats, geen persoonlijke herdenkingsplaats. Ook in andere centrumsteden is dat het geval.”

De strooiweide op vrijdagochtend. “Donderdag lag het er nog vol bloemen her en der”, zegt Guido.  

De strooiweide op vrijdagochtend. “Donderdag lag het er nog vol bloemen her en der”, zegt Guido.  ©  rr

Wie toch een persoonlijke herdenkingsplek wil, kan beter voor het urneveld of columbarium opteren, klinkt het op de begraafplaats Schoonselhof.

Guido De Herdt vindt geen troost in die uitleg, integendeel, het maakt hem alleen maar bozer. “Op de oude strooiweides bleven bloemen en kransen wel drie tot vier dagen liggen. Die nieuwe strooiweide moet precies netjes liggen, ik hoorde zelfs al dat ze er met een grasmaaier overrijden. Dat ze dan een vat in het midden zetten om de asresten in te kappen, als elke vorm van intimiteit direct wordt weggehaald en het een voetbalveld moet zijn.”

De bloementafels, waar bloemen van verschillende overleden bijeen worden gelegd. 

De bloementafels, waar bloemen van verschillende overleden bijeen worden gelegd. ©  rr

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio