Jan Verschaeren speelt een voormalig werknemer van de steenbakkerijen. 

Jan Verschaeren speelt een voormalig werknemer van de steenbakkerijen. © videoclub Multimedia97

Jan Verschaeren (90) speelt nog eens ‘Ne Mens van ’t Geleig’ in nieuwe film Nielse videoclub

Niel, Boom -

Videoclub Multimedia97 uit Niel heeft de monoloog Ne Mens van ’t Geleig van Margiet Amelinckx in een film gegoten. In de vijftien minuten durende film kruipt de 90-jarige Bomenaar Jan Verschaeren in de huid van een vroegere werknemer van de steenbakkerijen.

De kranige negentiger, die gids was bij EMABB en het steenbakkersleven als geen ander kent, draagt al vele jaren zijn steentje bij aan het Boomse culturele leven. De ouderen kennen hem ongetwijfeld nog van zijn legendarische opvoeringen van Slisse en Cesar en Waar de Sterre bleef stille staan. Ook de monoloog Ne Mens van ’t Geleig voerde de amateurverteller in een sappig Booms dialect vele keren op.

“Maar tot nu waren daar nog nooit filmopnames van gemaakt”, zegt Leo De Borger, voorzitter van de videoclub. “Het zou jammer zijn dat dit verloren ging, want ten slotte gaat het toch om een stuk immaterieel erfgoed. Ons clublid Michel Van Reeth stelde daarom aan Jan voor om er een film van te maken en tot onze grote vreugde vond hij dat prima.”

Extra uitdaging

De club ging aan de slag in het arbeidershuisje van EMABB op Noeveren. Die locatie gaf de leden behoorlijk wat extra uitdaging. “Het authentieke huisje is erg klein en heeft geen stroomvoorziening en verlichting. Er moest dus worden gezorgd voor het nodige kunstlicht. Bovendien wordt de EMABB-site momenteel gerestaureerd en uitgerekend de dag van de opnames bleken er grote lawaaierige machines aan het werk te zijn. Er was serieus wat klankrestauratie nodig”, verduidelijkt de voorzitter.

“Er gaan ongetwijfeld heel wat mensen uit de Rupelstreek plezier aan kunnen beleven. Zonder er nog maar enige ruchtbaarheid aan te geven, werd de film al bijna tweehonderd keer bekeken. We hebben hiervoor ook een fijne samenwerking kunnen opzetten met de geschiedkundige Studiogroep Ten Boome. Die heeft de film op haar website geplaatst, naast andere films over Boomse monumenten. Zo houden we toch weer een stukje immaterieel erfgoed levendig. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Bart Roggeman

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio