Andrea aan het werk tijdens de coronacrisis. 

Andrea aan het werk tijdens de coronacrisis. © Canvas

Andrea van horecazaak Lief op Canvas over coronacrisis: “Ik moet de liefde voor mijn beroep terugvinden”

Mechelen -

Andrea De Smedt is zaakvoerster van horecazaak Lief in Mechelen. Ze is een van de zes ondernemers die getuigen in de Canvas-serie Op Slot, over de gevolgen van de coronacrisis. “Ik ben ervan overtuigd dat het weer goed komt. Ik geef me niet snel gewonnen”, zegt ze.

Tom Vets

Op 12 juni 2019 opende Andrea De Smedt (29) in de Graaf van Egmontstraat het ontbijt- en brunchrestaurant Lief. Haar zaak was meteen een succes. Maar amper negen maanden later ging het land in lockdown, met zware gevolgen voor Vlaamse ondernemers. Andrea en andere Vlaamse ondernemers worden geïnterviewd door Michael van Droogenbroeck in zijn nieuwe Canvas-programma.

“Een van de regisseurs van het programma kwam hier destijds geregeld over de vloer omdat hij in de buurt aan het monteren was voor een ander Canvas-programma”, vertelt Andrea De Smedt over hoe ze met haar horecazaak Lief in Op Slot belandde. “Het voorbije anderhalf jaar was een warrige periode: van sluiting door lockdowns én weer de deuren openen met bijhorende maatregelen. In die periode is Canvas twaalf dagen komen filmen.”

Haar horecazaak Lief doet het momenteel goed. “Al zeg ik dat met een bang hartje, want ik hoor van veel collega’s dat ze toch een dip kennen wat hun omzet betreft”, zegt Andrea. “Terwijl deze periode meestal een opsteker is qua inkomsten. De omzet ligt momenteel vrijwel overal een beetje lager dan normaal.”

De huidige coronasituatie is natuurlijk opnieuw erg zorgwekkend en veel mensen hadden dit niet verwacht. “Na de tweede lockdown had ik er goede hoop op dat de vaccins goed hun werk zouden doen, tot we enkele weken geleden moesten vaststellen dat we weer in hetzelfde schuitje zitten. Ik voel ook veel angst voor wat er nog zou kunnen komen. Gaan ze ons terug sluiten en krijgen we dan nog wel een premie? De onzekerheid knaagt.”

Even pauze

Of ze het nog leuk vindt om te ondernemen? “Ik doe elke dag verwoede pogingen om het weer leuk te vinden. Ik sta momenteel amper nog zelf in mijn zaak. Ik doe alles achter de schermen en werk aan andere initiatieven die de zaak weer vooruit helpen. De mensen bedienen zoals vroeger gaat even niet meer. Ik heb te lang in mijn eentje alles moeten rechthouden. Ik heb daar zo’n weerbots van gekregen dat ik er even tussenuit moest. De mensen die bij mij werkten, zagen dat ik nood had aan een pauze. Ik moet de liefde voor het beroep terugvinden.”

Want toen vorige winter alle horecazaken lange tijd dicht moesten, kwam Lief met een afhaalconcept. “Maar dat bracht te weinig op om iemand vast in dienst te hebben. Iedereen zat technisch werkloos thuis, ik deed alles in mijn eentje. Als iedereen op de middag tegelijk bediend wilde worden, moest ik aan zo’n hoog tempo werken dat het niet doenbaar was. Maar met iemand in dienst had ik onvoldoende aan de premies om de vaste kosten te dekken. Ik kreeg wel eens hulp, maar op financieel vlak was er amper ruimte. Die periode heeft doorgewogen. Sommige mensen dachten dat ik maandenlang thuiszat, terwijl ik in werkelijkheid zeven dagen per week werkte. Na de langdurige tweede lockdown heb ik in juli ook zelf twee keer een coronabesmetting gehad.”

Gelukkig blijft Andrea wel optimistisch. “Ik ben altijd heel positief ingesteld en ik geef me niet snel gewonnen. Ik ben ervan overtuigd dat het weer goed komt, maar er is al heel veel gevochten door iedereen. We hebben nood aan een eindpunt.”

Een andere onderneemster uit onze regio die aan bod komt in Op Slot is Ann Dirckx. Ze runt de kledingboetiek Othello in Heist-op-den-Berg.

Op slot, Canvas, 21.20u

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio