© Google

Oude apothekerswoning Stuivenberg krijgt nieuwe invulling via Beschut Wonen

Antwerpen -

De voormalige apothekerswoning in de Boerhaavestraat aan de Stuivenbergsite wordt gerestaureerd. De werken starten deze maand nog. Nadien krijgt het pand een nieuwe invulling. Zes cliënten van Beschut Wonen Antwerpen zullen er hun intrek kunnen nemen.

Elien Van Wynsberghe

Het Stuivenbergziekenhuis in de Lange Beeldekensstraat werd tussen 1877 en 1884 gebouwd. Zo’n twintig jaar later, aan het begin van de 20ste eeuw werd het gasthuis uitgebreid met onder meer het Bewaarhuis voor Geesteszieken en met een woning voor de hoofdapotheker. Die apothekerswoning werd een burgerwoning naar een ontwerp van architect John Van Beurden uit 1911. Van Beurden was overigens ook een van de architecten van de Beurs voor Diamanthandel in de Pelikaanstraat.

Lange tijd werd de woning bewoond door de hoofdapotheker van het naastliggende Stuivenberggasthuis. Nadien deed het pand nog dienst als polyvalente ruimte. Sinds 2009 is het gebouw vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Deze maand nog starten de restauratiewerken aan de voormalige apothekerswoning. “Het einde is voorzien eind 2022. Met het oog op de historische waarde van het gebouw worden originele elementen zoveel mogelijk bewaard en gerestaureerd naar hedendaags wooncomfort en energieprestatieregelgeving”, zegt schepen van Patrimonium Annick De Ridder (N-VA). “Het uitzicht van de woning aan de straatzijde blijft hierbij grotendeels behouden. Aan de binnenzijde wijzigen voornamelijk de sanitaire vertrekken.”

Na de werken zal het gebouw een nieuwe invulling krijgen. Zes cliënten van de organisatie Beschut Wonen Antwerpen zullen er hun intrek nemen. Deze organisatie begeleidt en ondersteunt psychisch kwetsbare volwassenen voor wie zelfstandig wonen (nog) niet mogelijk is. “De nieuwe functie van het gebouw sluit aan bij de omgeving gezien de nabijheid van het ziekenhuis en het gebied als zone voor maatschappelijke functies”, zegt schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA).


 

 © AG Vespa

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio