Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  Pol De Wilde - VUM

Actiegroep protesteert tegen kerstkalkoen: “Het gezonde dier op de verpakking stemt niet overeen met de realiteit”

In de nacht van 6 op 7 december voert Animal Rights actie bij het kalkoenenslachthuis Volys Star in Lendelede. Daar houden de activisten een serene wake om aandacht te vragen voor het leed van de kerstkalkoenen. De dierenrechtenorganisatie roept dan ook op om deze kerst kiezen voor plantaardige alternatieven en de kerstkalkoen van tafel te laten.

dvtBron: Belga

Bij Volys Star worden wekelijks 16.000 tot 18.000 kalkoenen gedood. “De dieren die hier anoniem binnen gaan willen we een gezicht geven. We wachten de vrachtwagens op met onze camera’s zullen de dieren hun verhaal vertellen aan de hand van foto’s, video’s en livestreams”, aldus Van Campenhout. Door de mensen te laten meekijken via livestreams, foto’s en video’s, wil Animal Rights benadrukken dat de foto’s van mooie, gezonde en gelukkige dieren op de vleesverpakkingen niet overeenstemmen met de realiteit.

Volgens Animal Rights is de situatie voor kalkoenen erbarmelijk. “Veel kalkoenen sterven een vroegtijdige dood in de stallen. De hoge sterftecijfers zijn te wijten aan diverse problemen op gebied van welzijn en gezondheid zoals ziektes in de stallen en dieren die elkaar vertrappelen. Het selectief doorfokken op groeisnelheid en extreme borstvleesontwikkeling brengt ook weer problemen met zich mee zoals pootafwijkingen en problemen met ontwikkeling van het beenderstelsel. De dieren zijn hierdoor fysiek beperkt in hun normale en comfortabele bewegingspatroon.”

Volys Star Slachthuis Volys Star is het enige overblijvende kalkoenenslachthuis in de Benelux. Animal Rights maakte er in 2020 al beelden van de laatste levensmomenten van de dieren in de vrachtwagens.

Vastgoed

Jobs in de regio