Ann heeft zich grondig gedocumenteerd over ‘Minamata’. 

Ann heeft zich grondig gedocumenteerd over ‘Minamata’. © RR

Mortselse haalt film van Johnny Depp naar België ondanks ontbreken officiële verdeler

Mortsel, Zwijndrecht -

Minamata, een film met Johnny Depp, wordt tweemaal vertoond in Cinema Rubens in Zwijndrecht. Dit werd mogelijk door de inzet van Ann Lauryssens uit Mortsel, die de film zonder officiële verdeler naar ons land haalt.

Filip Spoelders

In de film vertolkt Johnny Depp de rol van persfotograaf W. Eugene Smith. Regisseur Andrew Levitas brengt het waargebeurde verhaal van de fotograaf die onder andere beelden van de Tweede Wereldoorlog maakte. In 1970 trekt hij voor een opdracht naar Japan omdat een bedrijf verantwoordelijk zou zijn voor de vergiftiging van de bewoners van een stad.

Ondanks dat de film in 2020 uitkwam, was hij nog niet in België te zien. Daar brengt Ann nu verandering in. “Ik ben fan van zowel regisseur Levitas als van Johnny Depp. Jammer dat er nu een boycot tegen hem loopt in Hollywood vanwege de rechtszaak met zijn ex-vrouw. Als fotografe ken ik ook het verhaal van Eugene Smith. Producent MGM kocht de rechten op de film voor de Verenigde Staten en Canada maar bracht deze nooit in de zalen”, doet Ann het verhaal.

Productiehuis Depp

Toen ze hoorde dat er ook in België geen verdeler was voor de film, schoot ze in actie. “Ik heb het productiehuis van Johnny Depp, Infinitum Nihil, aangesproken om te informeren wat ik moest doen om de film in België te krijgen. Ik werd een aantal malen doorgestuurd en uiteindelijk was het de Franse verdeler die me heeft geholpen.”

Twee maanden heeft Ann zich ingezet om de film in een plaatselijke zaal te krijgen. “Het was moeilijk om een zaal te vinden. De meeste zalen hadden hun planning al gemaakt of konden niet onder lopende contracten onderuit. Gelukkig vond ik met Cinema Rubens in Zwijndrecht een zelfstandige bioscoop.”

Bedanking

Uiteindelijk dreigde het Overlegcomité van vorige week vrijdag nog roet in het eten te gooien. “Ik dacht echt dat de bioscopen moesten sluiten. Ik beleefde een paniekmoment en was erg tevreden dat de vertoningen mogen doorgaan. Het moet wel want Stephen Deuters, de persoonlijke assistent van Depp, bedankte me via Twitter voor de inspanningen.” Ondertussen hebben ILBE en Samuel Goldwyn Films de rechten voor Noord-Amerika overgekocht van MGM.

Minamata, zonder Nederlandstalige ondertiteling, wordt op dinsdagen 7 en 14 december in Cinema Rubens om 20 uur gespeeld. Tickets zijn aan de kassa verkrijgbaar.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio