De achttien hoogbouwblokken in het Europark worden volledig gerenoveerd. 

De achttien hoogbouwblokken in het Europark worden volledig gerenoveerd. ©  Jan Van der Perre

Geen sloop, wel renovatie voor blokken Europark, meeste bewoners kunnen blijven tijdens werken

Antwerpen -

En komt een grootschalige en renovatie van de hoogbouw in het Europark op Linkeroever. De idee om een aantal van de woonblokken te slopen behoort definitief tot het verleden.

Patrick Van de Perre

Binnen het masterplan voor de herwaardering van Linkeroever neemt het Europark een aparte plek in. Het door hoge blokken gedomineerde woongebied, dat grotendeels uit sociale woningen bestaat, gaat volledig op de schop.

“De wijk heeft nu al een groen karakter. Via het masterplan hebben we de kans om de bestaande open en groene ruimtes zoals de Middenvijver, het Galgenweel, het Sint-Annabos en de Scheldeboorden te verbinden”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Het meest ingrijpend is ongetwijfeld de renovatie van de hoogbouw op het Europark. Daar staan achttien hoogbouwblokken met sociale woningen. Er is gekozen om de gebouwen niet te slopen, maar via een duurzame renovatie te moderniseren.

Dat zal in fasen gebeuren, waardoor de meeste bewoners niet hoeven te verhuizen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om in de wijk extra woningen te bouwen. Er wordt gemikt op 30 procent extra bebouwing. Die moet er komen door woningen bij de bestaande blokken neer te zetten.

Hedendaags comfort

“De hoogbouwblokken voldoen momenteel niet aan de eisen voor hedendaags comfort en de moderne normen voor woonoppervlakte. De renovatie geeft ons de kans om de hoogbouw in het Europark te verbeteren. Tegelijkertijd krijgt de wijk nieuwe publieke functies en wordt er werkgelegenheid gecreëerd”, zegt schepen voor Wonen Els Van Doesburg (N-VA).

De krijtlijnen van het ontwerp werden vorige week goedgekeurd. In de tweede helft van volgend jaar moet het masterplan volledig klaar zijn. De renovatie, wellicht in de loop van 2023, zal starten met de oudste woonblokken aan het kruispunt van de Halewijnlaan met de Charles de Costerlaan. Nadien wordt er verder gewerkt in de richting van de Gloriantlaan.

Samen met de renovatie moet ook het bestaande groen op Linkeroever beter verbonden worden met de hoogbouwwijk. Dat zal onder andere gebeuren door nieuwe binnengebieden te verbinden met groenzones zoals het Sint-Annabos en de Scheldeboorden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio