Rond de middag was het druk aan De Zoerla. 

Rond de middag was het druk aan De Zoerla. © Marc Peeters

Alle optredens in de Zoerla zijn geschrapt.  

Alle optredens in de Zoerla zijn geschrapt.  © Marc Peeters

1 / 2
thumbnail: Rond de middag was het druk aan De Zoerla. 
thumbnail: Alle optredens in de Zoerla zijn geschrapt.  

Open vaccinatiedag in De Zoerla: “Vijfhonderd vaccins voor snelle beslissers”

Zoerle-Parwijs, Westerlo, Olen -

De vaccinatiecampagnes draaien opnieuw op volle toeren. In De Zoerla in Zoerle-Parwijs (Westerlo) werd maandag een open vaccinatie dag georganiseerd en ook zaal De Vrede in Sint-Jozef Olen werd voor één dag ingericht als vaccinatiecentrum. Op beide locaties samen kregen ruim 1.500 mensen een prik. Daarbij ging het voornamelijk om een boosterprik met steeds het vaccin van Pfizer.

Marc Peeters

Na de oudere generaties en mensen die eerder het vaccin van Johnson & Johnson kregen, worden nu meer en meer uitnodigingen voor een boosterprik uitgestuurd naar de brede bevolking. “Maandag hadden we in de Zoerla in Westerlo capaciteit en vaccins ter beschikking om zo’n 1.200 prikken te zetten”, weet centrumverantwoordelijke Jan Caers. “Maar er hadden maar zo’n 700 mensen een afspraak. Daarom hebben we ’s ochtends via de sociale media een oproep gelanceerd dat we een open vaccinatiedag organiseerden, dit met nog zo’n vijfhonderd vaccins op overschot.

Een oproep enerzijds naar de mensen die al een afspraak hadden op een latere datum, maar nu vroeger mochten komen als ze dat wensten. Ook wie in aanmerking komt voor de boosterprik, maar nog geen prikmoment reserveerde, mocht langskomen. “Een boosterprik kan je krijgen minstens twee maanden na de enige prik met het vaccin van Johnson & Johnson, minstens vier maanden na de tweede prik Astra-Zeneca of minstens zes maanden na de tweede prik met het Pfizer of het Moderna-vaccin”, legt Caers nog eens uit.

Voor het vaccineren wordt opnieuw de volledige Zoerla gebruikt.

Voor het vaccineren wordt opnieuw de volledige Zoerla gebruikt. © Marc Peeters

Ook wie net 12 jaar is geworden en een eerste prik wil ontvangen, was welkom. Het gaat uiteraard wel alleen voor de mensen die in de eerstelijnszone Zuiderkempen wonen. Dat zijn de gemeenten Westerlo, Geel, Meerhout, Laakdal, Herselt en Hulshout.

“We willen op snelheid blijven en hoopten zo nog veel mensen te bereiken. Zo houden we later in de maand capaciteit vrij voor onze inwoners die dan pas in aanmerking komen”, zegt Nathalie Hellemans, programmamanager van de vaccinatiecampagne in de Zuiderkempen.

Aan de Zoerla was het bij de start van namiddagshift vrij druk. Sinds eind vorige maand is de volledige zaal opnieuw ingepalmd om het vaccineren vlot te laten verlopen. Enkele tientallen mensen schuiven aan op straat. Op de deur hangt nog een affiche voor een optreden van Bart Herman op zaterdag 11 december. Geannuleerd. Nieuwe datum 22 september 2022.

Maxime Gabriëls uit Geel twijfelde niet en kwam zijn vaccin halen.

Maxime Gabriëls uit Geel twijfelde niet en kwam zijn vaccin halen. © Marc Peeters

Al zo’n 180 mensen lieten maandagmiddag interesse blijken om vroeger langs te komen. De 18-jarige Maxime Gabriëls uit Geel is één van hen. “Ik heb één vaccinatie achter de rug met het vaccin van Johnson & Johnson, maar ik wil beter beschermd zijn en er ook voor zorgen dat mijn CST groen blijft kleuren. Toen ik op de website van de stad Geel daarstraks las dat ik gewoon kon langskomen, heb ik dat ook gedaan. Er staat wel dat volk, maar het schiet toch goed op.”

Ook de volgende dagen zijn er in Westerlo nog beduidend meer vaccins ter beschikking dan er afspraken zijn genoteerd. “Een verklaring kan ik niet meteen geven”, zegt Jan Caers. “Vanaf morgen (dinsdag, red.) kunnen we wel werken met de Qvax-lijst. Daarop kunnen mensen die snel hun boosterprik willen ontvangen zich registreren en zo kunnen we ook meer doelgericht mensen oproepen.”

Met de houdbaarheid van de vaccins op overschot is er geen probleem.

De Vrede werd één dag vaccinatiecentrum.

De Vrede werd één dag vaccinatiecentrum. © Marc Peeters

Extra prikdag

Ook in de zaal De Vrede in Sint-Jozef Olen is het maandagmiddag een komen en gaan. Er zijn zes vaccinatieruimtes ingericht. Het lijkt een beetje op de verkiezingen. “Het overgrote deel van de mensen komt voor de boosterprik”, zegt coördinator Leen Henckens. “Maar we zien ook enkele 12-jarigen en enkele mensen die een eerste prik komen halen. Alles samen verwachten we zevenhonderd mensen.”

Na Lichtaart was de prikdag in Sint-Jozef Olen een tweede kans voor de bewoners van de eerstelijnszone Middenkempen om zich dichter bij huis te laten vaccineren dan in het vaccinatiecentrum in Grobbendonk. De eerstelijnszone Middenkempen wordt gevormd door de gemeenten Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar, Olen, Kasterlee en Lille.

De Vrede was voor één dag een vaccinatiecentrum.

De Vrede was voor één dag een vaccinatiecentrum. © Marc Peeters

“We mikten met de extra prikdagen vooral op mensen met mobiliteitsproblemen. Voor een stuk hebben we die kunnen helpen, maar voorlopig plannen we geen prikdagen meer buiten het vaccinatiecentrum. We willen nu zo snel en efficiënt mogelijk werken. In Grobbendonk kunnen we met bijna het dubbel aantal lijnen per dag dus ook bijna dubbel zoveel mensen ontvangen. Misschien dat er in de uitloop van deze campagne nog prikmomenten komen buiten Grobbendonk, maar voorlopig dus niet.”

Vastgoed

Jobs in de regio