Het interieur van het opmerkelijke achterhuis in de Lange Ridderstraat. 

Het interieur van het opmerkelijke achterhuis in de Lange Ridderstraat. © Dirk Vertommen

Eeuwenoude ‘stadsboerderij’ aan Mechelse Kruidtuin is verkocht

Mechelen -

De eeuwenoude ‘stadsboerderij’ aan de Mechelse Kruidtuin is verkocht. Dat bevestigt de makelaar aan onze redactie. Archiefonderzoek van de stad leert ons ondertussen wel iets meer over de geschiedenis van het bijzondere gebouw.

Sven Van Haezendonck

De vorige eigenaar kocht heel de site in de Lange Ridderstraat meer dan veertig jaar geleden. Ze verkeerde toen in erbarmelijke staat, maar de Mechelaar knapte alles met veel passie en geduld op. Gezien zijn leeftijd ging hij op zoek naar een koper. Die heeft vastgoedmakelaar Patrick De Rycke van Woningzorg-Immoview voor hem gevonden.

LEES OOK. Eeuwenoude stadsboerderij met riante tuin in hartje Mechelen staat te koop

De vraagprijs voor het herenhuis aan de straatkant, de stadsboerderij Den Ossenkop én de riante stadstuin was bijna twee miljoen euro. Dat bedrag werd niet gehaald. “Het huis aan de straatkant maakt geen deel uit van de overeenkomst. Over de uiteindelijke verkoopprijs kunnen we niets kwijt”, vertelt De Rycke. Wat de plannen zijn van de nieuwe eigenaar is evenmin bekend. Het gaat om iemand uit de streek die een vrij beroep uitoefent.

Vastgoedmakelaar Patrick De Rycke in de tuin van het pand. 

Vastgoedmakelaar Patrick De Rycke in de tuin van het pand. © Dirk Vertommen

Over de geschiedenis van de verborgen parel was tot voor kort niet zo veel bekend. Het pand was zelfs nooit opgenomen in de inventaris van Onroerend Erfgoed. Archiefonderzoek van Maarten Van den Mooter, bouwhistoricus bij de afdeling Projecten en Monumenten van de stad, geeft iets meer details prijs over de geschiedenis van het pand.

Huidevetterij

Uit zijn onderzoek blijkt dat het gebouw in zijn huidige toestand zeker teruggaat tot de achttiende eeuw. Het heeft ooit deel uitgemaakt van de voormalige huidevetterij ‘Ossenhooft’. Omstreeks 1300 waren de moerassen in de omgeving veranderd in een ruime, bevolkte wijk: Nieuwland of (Vetters)ham heette ze. De woonwijk strekte zich uit vanaf de Kruidtuin tot aan de Hallestraat.

“De aanwezigheid van de Dijle, de Melaan en hun vele aftakkingen maakten de grond er erg vochtig en daardoor uitermate geschikt voor huidevetters. Zij hadden veel water nodig om dierenhuiden te verwerken tot leer”, klinkt het. In hun kielzog vestigden ook fabrikanten van het beroemde Mechelse goudleer zich in de wijk. Al in 1647 werd in een wijkboek het ‘Ossenhooft’ of Den Ossenkop vermeld. Later zou er in het achterhuis ook een goudsmederij zijn geweest.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio