© RTV

Deelnemers gezocht voor proefproject met opvallende laadpalen aan woningen

Mechelen -

De stad Mechelen is op zoek naar mensen die willen bijdragen aan een proefproject met een nieuw type laadpaal. Het gaat om een laadpaal die op hoogte tegen de gevel van een huis wordt bevestigd. Daardoor loopt de kabel niet over het voetpad en is hij dus niet hinderlijk. Voorlopig komen bewoners van drie wijken in aanmerking voor het project.

Stijn Van de Sande

De originele laadpaal kreeg de naam Lupys en wordt tegen de voorgevel van een rijwoning gemonteerd. Dat gebeurt op een zekere hoogte. In tegenstelling tot bij een traditionele laadpaal ligt de oplaadkabel daardoor niet op de rijbaan of het voetpad, maar loopt hij door de lucht. De stad Mechelen start een proefproject met dit type laadpaal, maar is wel nog op zoek naar mensen die eraan willen meewerken.

Het gaat om mensen die in de omgeving van de Hombeeksesteenweg, de Paardenkerkhofstraat of de Nokerstraat, vlak bij Het Predikheren, wonen. Zij kunnen zich via de website van de stad inschrijven voor een digitale infosessie op dinsdag 14 december. Het laadpunt wordt aangesloten op de meterkast van de woning. De stad neemt de aankoop- en installatiekosten op zich. De gebruikers betalen alleen de elektriciteitskosten voor het laden van de wagen. Van één laadpaal kunnen meerdere wagens gebruikmaken. Een app regelt de kostenverdeling en afspraken.

Klimaatambities

“Elektrisch rijden maximaal faciliteren is een belangrijk onderdeel van onze klimaatambities”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Dat kan alleen wanneer er voldoende laadpalen zijn. Met 139 publieke en semipublieke laadpalen telt Mechelen nu al de meeste oplaadpunten per inwoner in Vlaanderen. Die voorsprong willen we voort uitbouwen door te investeren in verschillende types laadpalen.”

Lupys is al het derde project met laadpalen dat momenteel loopt in de Dijlestad. Eerder lanceerde Proximus al een proefproject waarbij straatkasten worden omgebouwd tot laadpalen en er wordt ook gewerkt aan een potentieelkaart waarbij locaties voor bijkomende laadinfrastructuur in kaart worden gebracht. Via stadsmagazine de Nieuwe Maan organiseert de stad begin volgend jaar ook een algemene bevraging over elektrisch rijden.

Drie buurten

Bewoners van de volgende straten kunnen zich aanmelden voor het proefproject: Vrijgeweidestraat, Rembert Dodoensstraat, Monseigneur Scheppersstraat, Velkgerstraat, Hombeeksesteenweg, Hoveniersstraat, Veldenstraat, Pareipoelstraat, Nokerstraat, Guldenbodemstraat/Bornstraatje, Zelestraat, Heembeemd, Nijverheidsstraat, Vooruitgangstraat, Welvaartstraat en Paardenkerkhofstraat.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio