Marcel De Beukeleer. 

Marcel De Beukeleer. © Jan Brys

Ondernemer richt zich in nieuw boek tot ‘zoomers’: “Voor het eerst sinds WO II zal generatie het minder goed hebben”

Brasschaat -

Marcel De Beukeleer (74) schreef met Het solidair-individualisme een boek waarin hij zijn humanistische toekomstvisie op gezin, fiscaliteit, werk en sociale bescherming uiteenzet.

De Beukeleer was tot 1997 zelfstandige, maar kwam toen in een depressie terecht. Een lange periode van therapie volgde. Hierna specialiseerde hij zich in kennis over ouderschap en opvoeding. Hij stond mee aan de wieg van verschillende initiatieven in de Vlaamse Jeugdhulp.

“Ik wilde met Het solidair-individualisme niet de zoveelste filosofische beschouwing brengen”, vertelt hij. “Het is een praktijkgericht boek over hoe de volgende generaties beter en gelukkiger zouden kunnen zijn. Een betere titel was misschien Van een Boomer aan een Zoomer geweest, maar de term ‘zoomer’ kende ik nog niet toen ik het boek schreef. Als makelaar in beleggingen en verzekeringen leerde ik zoekende en ploeterende ouders kennen. Na mijn carrière richtte ik samen met mijn echtgenote Oudersnetwerk Vlaanderen op.”

© Jan Brys

“Onze samenleving is meer individualistisch geworden. Maar uit dat individualisme is ook een solidariteit ontstaan in de vorm van: ‘ik bepaal zelf wel aan wie of wat, wanneer en hoeveel ik geef’. Dat vertaalt zich dan in acties voor goede doelen, zoals bijvoorbeeld baby Pia of de Warmste Week.”

Voor het eerst sinds Wereldoorlog Twee

De Beukeleer verwacht dat voor het eerst sinds Wereldoorlog Twee een generatie het minder goed zal hebben dan hun ouders. De man vroeg zich af hoe die generatie zich daartegen kan wapenen. “Ik beperk me in het boek tot vier werven: het begeleiden van de ouders, de fiscaliteit van de ouders, de combinatie van het grootbrengen van kinderen met het werk en de sociale bescherming van het individu.”

De Beukeleer doet merkwaardige voorstellen: hij wil niet meer dat het gezin als hoeksteen van de maatschappij wordt beschouwd, maar wel het individu. “Verder wil ik dat het mogelijk wordt langer te werken per etmaal, bijvoorbeeld twaalf uur. Velen doen dat nu al. Ik zou de werkweek helemaal anders organiseren. Werken doen we over andere dag, zaterdag en zondag inbegrepen. De schoolperiodes wil ik gelijkmatig verdelen in vijf blokken van zeven weken. Er zouden dan vier korte vakanties van twee weken zijn en een zomervakantie van zeven weken.”

Bij het boek hoort ook een discussieblog, te bezoeken via www.solidair-individualisme.be. Het solidair-individualisme werd uitgegeven door Gompel&Svacina. jbr

Vastgoed

Jobs in de regio