Schepen Greet Geypen en Wim Vandevorst, projectcoördinator bij de afdeling Projecten en Planning van de stad, aan het eerste betonnen kruis. 

Schepen Greet Geypen en Wim Vandevorst, projectcoördinator bij de afdeling Projecten en Planning van de stad, aan het eerste betonnen kruis. © Stad Mechelen

Betonnen kruisen vormen gevel van parking Keerdok die in najaar 2022 opent

Mechelen -

Een aannemer heeft maandag het eerste betonnen kruis geplaatst voor de gevel van de nieuwe parking Keerdok in Mechelen. De toekomstige randparking met ruim vijfhonderd parkeerplaatsen opent normaal in het najaar van 2022.

Sven Van Haezendonck

De groep Kairos/Mont-Real begon eind vorig jaar met de realisatie van het multifunctioneel parkeergebouw. De toren langs de N16 vervangt in de nabije toekomst de bestaande parkeerplaatsen op het Rode Kruisplein.

Meer dan parkeergebouw

Bezoekers van de toekomstige stadswijk rond het Keerdok kunnen er eveneens terecht. De stad belooft er ook dé hub van te maken voor het laden van elektrische wagens. Maar het gebouw is meer dan dat: er komen ook kantoren, een buurtwinkel en een afhaalpunt voor postpakketten. Op het dak is er plek voor een panoramisch balkon dat een mooi uitzicht biedt op de historische binnenstad.

Een impressie van parking Keerdok vanaf de N16. 

Een impressie van parking Keerdok vanaf de N16. ©  POLO Architects

Architecturaal vormen betonnen elementen in de vorm van een kruis de gevel van het parkeergebouw. De stad ziet parking Keerdok als een nieuw landmark. “Het parkeergebouw ligt op een belangrijke locatie vlak bij de afrit Mechelen-Noord. Het is een toegangspoort naar onze stad. Een doorsnee stalen constructie was hier geen optie. Daarom hebben we gekozen voor gedurfde architectuur”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

LEES OOK: Stad Mechelen is bereid om op te draaien voor verliezen nieuwe parking Keerdok

265 elementen

De hele gevel wordt opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen die meteen ook een dragende structuur vormen. In totaal plaatst een aannemer 265 betonnen elementen. Hun gewicht varieert van twaalf tot 22 ton. Heel de structuur van de gevel wordt in vier tot vijf maanden opgebouwd.

Op het Rode Kruisplein verrijst een nieuwbouw met appartementen. 

Op het Rode Kruisplein verrijst een nieuwbouw met appartementen. ©  POLO Architects

Zodra de parking klaar is, volgt in de loop van 2022 de bouw van 54 appartementen op het Rode Kruisplein zelf. Daardoor verdwijnt het uitzicht op het Van der Valk-hotel in het voormalig zwembad achter een nieuwbouw.

Een gedeelte van dat plein onttrekt de stad aan het openbaar domein. De gemeenteraad heeft daar recent het licht voor op groen gezet. Op die manier kan de stad het perceel verkopen om erop te bouwen. Mechelen kan er na de verkoop wel tijdelijk gebruik van blijven maken als randparking, tot de nieuwe parking Keerdok klaar is.

LEES OOK: Shoppen in Mechelen kan vanaf 2022 mogelijk per boot

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio