Pro League grijpt in na incidenten bij Beerschot en Standard: geen bezoekende fans meer in het Belgisch voetbal

Er zijn vanaf de volgende speeldag tot het einde van dit jaar geen bezoekende fans meer welkom in hoogste voetbalklasse. Dat heeft de Pro League maandag beslist. “Deze maatregel installeert een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken.”

Maarten Delvaux

LEES OOK. Pro League en voetbalbond moeten zich verantwoorden bij minister Annelies Verlinden: “Strenge maatregelen zijn nodig om dit gedrag te stoppen”

Het was een gitzwart weekend voor het Belgische voetbal. De laatste maanden deden er zich al talloze trieste incidenten voor in onze voetbalstadions, maar zondag liep het op het Kiel en op Sclessin volledig uit de hand. Maandagvoormiddag kwam de Raad van Bestuur van de Pro League - de verzameling van profvoetbalclubs in ons land - samen om maatregelen en sancties te bespreken.

“Na overleg besloot de Raad van Bestuur om vanaf de eerstkomende speeldag tot het einde van het kalenderjaar geen bezoekende supporters meer toe te laten in alle wedstrijden van de Pro League (Jupiler Pro League, 1B Pro League en Croky Cup)”, meldt de Pro League maandagmiddag. “Deze maatregel installeert een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken.”

“De Raad van Bestuur herhaalt haar veroordeling van de incidenten die gisteren plaats vonden tijdens de zondagswedstrijden K. Beerschot VA – R. Antwerp FC en Standard de Liège – Sporting de Charleroi. De overgrote meerderheid van de supporters gaf dit weekend solidair gehoor aan de oproep van de Pro League en de clubs om de regels te respecteren en het mondmasker te dragen, waarvoor onze dank. De incidenten die bovenstaande wedstrijden ontsierden, zijn uitermate te betreuren. Zij getuigen van onaanvaardbaar tot zelfs crimineel gedrag.”

“De Pro League heeft de voorbije maanden intensief en constructief samengewerkt met de verschillende overheden en kabinetten. Wij zullen niet toestaan dat de incidenten die gisteren plaats vonden dit overleg hypothekeren. Daarom zullen deze trajecten verder geïntensifieerd worden met nadruk op het harmoniseren van de maatregelen en de verhoging van de pakkans en het elimineren van de straffeloosheid.”

LEES OOK. Pro League wil strengere controles op stadionverbod: “Op het uur van de wedstrijd aanmelden bij politiekantoor”

Standard besloot eerder op de dag zelf al om in zijn Tribune 3 en 4 een verdieping te sluiten, de ticketverkoop voor de thuismatchen stop te zetten en de sfeergroepen niet meer toe te laten op uitwedstrijden.

LEES OOK. Standard neemt maatregelen na ontspoorde match tegen Charleroi: tribunes gedeeltelijk gesloten, ticketverkoop stopgezet

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL