De mondmaskerplicht is hét gespreksonderwerp aan de schoolpoort van basisschool De Wijngaard in Herentals. 

De mondmaskerplicht is hét gespreksonderwerp aan de schoolpoort van basisschool De Wijngaard in Herentals. ©  Joris Herregods

Lagereschoolkinderen vinden mondmaskers niet leuk, maar morren niet: “Net als mama en papa”

Herentals -

Na een heel weekend gepingpong tussen voor- en tegenstanders bij de ouders stapten de 6-jarigen maandagochtend zonder al te veel morren de schoolpoort in, mét mondmasker. Wij polsten de temperatuur aan basisschool De Wijngaard in Herentals. “Als je aan het spelen bent, hoeft het niet. Pas als de bel gaat”, roept een papa nog na. Of de kinderen het fijn vinden? Nee! Of ze het heel erg vinden? Dat nu ook weer niet.

Bieke Lathouwers

“Vanaf maandag moeten we een mondmasker op”, dat was het eerste dat zowat ieder kind van 6 tot 10 jaar vrijdagavond na school thuis ging vertellen. Maandag was het dan echt D-day. “Ik vind het wel een beetje lastig”, pruilt Isa (6) die haar masker al netjes om haar pols heeft hangen. “Maar supererg is het nu ook weer niet. Als het werkt, doen we dat maar gewoon. Het is niet de eerste keer, want in de tekenschool heb ik het ook al gedragen. Daar zitten ook oudere kinderen bij en daarom hebben we het allemaal opgezet. Toen vond ik het wel spannend. En ook een beetje stoer, want het is toch net als mama en papa. Zelfs mijn broertje van 2 vindt het fijn om het op te zetten om zich te verkleden.”

Isa (6). “In de tekenschool heb ik het ook al gedragen.” 

Isa (6). “In de tekenschool heb ik het ook al gedragen.” ©  Joris Herregods

Marcel (7) is niet zo blij met de mondmaskerplicht. “Ik vind er niets leuks aan, maar als het moet dan moet het maar. Ik heb het nog nooit moeten opzetten, dus ik weet ook niet of het vervelend is. We zullen wel zien”, vertrekt hij toch met goede moed.

Zijn zus Mona (5) kan wel nog breed lachen. Zij zit in de laatste kleuterklas en ‘ontsnapt’ nipt. “Ik ben heel blij dat ik het nog niet moet opzetten”, glundert ze.

Mona (5) moet geen masker dragen, Marcel (7) wel. “Als het moet, dan moet het.” 

Mona (5) moet geen masker dragen, Marcel (7) wel. “Als het moet, dan moet het.” ©  Joris Herregods

Een mama die hoort dat het over de mondmaskers gaat, valt meteen in. “Een schande”, oordeelt ze. “De kinderen kunnen er helemaal niets aan doen, ze weten er zelf helemaal niet van, waarom moeten zij dan zo een opoffering maken? Je krijgt amper lucht als je een hele dag een masker moet ophouden. Laat de kinderen toch met rust!”

Vragen om naar buiten te gaan

Morris (7) heeft daarvoor al een oplossing in gedachte. Hij gaat zijn meester vragen om geregeld naar buiten te gaan. Om bijvoorbeeld de rekenoefeningen op de speelplaats te maken of lessen buiten te geven, zodat ze geregeld hun masker mogen afzetten.

Jutta. "Ik heb een mooi masker, dan is het niet zo erg om het op te zetten.” 

Jutta. "Ik heb een mooi masker, dan is het niet zo erg om het op te zetten.” ©  Joris Herregods

Een voorstel waar de andere kinderen zich wel in kunnen vinden. Al valt de mondmaskerplicht Jutta (7) absoluut niet zwaar. “Ik vind het wel leuk dat het zo warmer is. Het is ook niet de eerste keer dat ik het opzet, want in de zomer was ik al op vakantie in Spanje en daar moet je vanaf 6 jaar een mondmasker dragen. Daar is het al warm genoeg, maar als je op restaurant buiten gaat zitten, mag het af. Het was dus altijd maar heel even en dan is het niet erg. Ik had dus ook al mondmaskers thuis. Roze van Paw Patrol (de tv-reeks, red.) en sommige met sterretjes. Die zijn wel mooi, dan is dat niet zo erg.”

Klara (8), Marie (11) en Louise (6). “Het went wel.” 

Klara (8), Marie (11) en Louise (6). “Het went wel.” ©  Joris Herregods

De zusjes Louise (6), Klara (8) en Marie (11) komen alle drie aan met een stijlvol masker op. Of zij het erg vinden? “Nee hoor. Het valt wel mee en het is goed om geen corona te krijgen”, reageert Marie meteen. Zij zit in het zesde en draagt al een tijdje een mondmasker op school. “Het is wel even wennen, maar nu zijn we het al gewoon. Op de speelplaats mag het trouwens gewoon af.” Ook Klara maakt zich niet al te veel zorgen. “We hebben ze al weleens moeten dragen, we hadden er dus al thuis.” Alleen Louise twijfelt een beetje. “Ik vind het niet leuk, maar als het helpt, is het niet zo erg.”

Uitverkocht

Terwijl veel ouders het erg zielig vinden, doen ze hun best om er geen spel van te maken als de kinderen erbij zijn. Aan de poort zien we geen tranen of drama’s, de kinderen zijn duidelijk heel flexibel. Ze lijken vooral blij dat ze toch nog naar school mogen komen. Zo moeten ze hun vriendjes niet missen.

De ouders lijken de mondmaskerplicht erger te vinden dan de kinderen, die vooral blij zijn dat ze naar school mogen. 

De ouders lijken de mondmaskerplicht erger te vinden dan de kinderen, die vooral blij zijn dat ze naar school mogen. ©  Joris Herregods

Als de bel gaat, horen we een mama nog snel de laatste instructies meegeven: “Dit zakje is voor de vuile maskers. Maar niet elk uur een nieuw nemen, hè. Alleen als het op de grond valt en heel vuil is. En na de middag mag je ook een ander opzetten.”

De spaarzaamheid is niet ingegeven door gierigheid, wel door de stormloop op de maskers. “We hebben er wel, maar ik hoor nu dat ze overal uitverkocht zijn. Op veel plaatsen zijn de kindermaskers, zeker de wegwerpexemplaren, blijkbaar op. We moeten zien dat we de kerstvakantie halen, hè”, lacht ze.

Daar wil iedereen duidelijk moeite voor doen: die kerstvakantie halen.

Vastgoed

Jobs in de regio