© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aantal nieuwe coronabesmettingen bleef ongeveer gelijk afgelopen week, 25% kreeg boosterprik

Mechelen -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in de Mechelse regio is de afgelopen week ongeveer gelijk gebleven. Er werden 4.311 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 57 meer dan vorige week. De ziekenhuizen kreunen ondertussen wel nog steeds onder het groeiend aantal patiënten op de corona-afdelingen.

Stijn Van de Sande

Vorige week steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen in het arrondissement Mechelen nog met meer dan 70%, de afgelopen dagen was die toename gelukkig veel minder groot. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano werden in de periode van zaterdag 27 november tot en met vrijdag 3 december 4.311 positieve coronatests afgelegd. Dat zijn er 57 meer dan vorige week en een stijging van ‘slechts’ 1,34%. Het is wel opnieuw een recordaantal besmettingen.

Al is er ook goed nieuws. In zeven van de twaalf gemeenten daalde het aantal besmettingen ten opzichte van de week voordien, al ging het op een aantal plaatsen slechts om een handvol besmettingen. In Mechelen, waar het aantal gevallen wel steeg, werden er 1.057 besmettingen vastgesteld. Heist-op-den-Berg daalde van 679 naar 652 besmettingen en Lier steeg van 353 naar 419 nieuwe gevallen. Puurs-Sint-Amands zakte fors: van 459 naar 390 besmettingen. Berlaar en Bonheiden sluiten de rij met elk 144 nieuwe positieve tests.

Hoge incidenties

De incidentie is nog steeds het hoogst in Puurs-Sint-Amands. Omgerekend naar honderdduizend inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 3.182 besmettingen vastgesteld. In Heist-op-den-Berg bedraagt het omgerekende aantal besmettingen 3.040. Steden Mechelen en Lier staan met een incidentie van respectievelijk 2.239 en 2.115 in de onderste tabelhelft. Bonheiden en Duffel zijn de enige gemeenten met minder dan tweeduizend besmettingen per honderdduizend inwoners.

  

In de ziekenhuizen liggen intussen steeds meer coronapatiënten. Op vrijdag 3 december waren er in de provincie Antwerpen 550 mensen gehospitaliseerd. Dat zijn er 39 meer dan precies een week eerder. De voorlopige piek lag op dinsdag 30 november met 577 coronapatiënten in het ziekenhuis. Het aantal mensen op de intensieve zorgen steeg in een week van 102 naar 124 en er moeten zestig mensen aan de beademing. Dat waren er de week voordien nog 53.

Boosterprik

De vaccinatiegraad van de basisvaccinatie loopt intussen nog heel traag op. 284.647 mensen werden volledig gevaccineerd. Dat is 81,67% van de bevolking. Bij de volwassenen gaat het om 261.677 mensen, goed voor een vaccinatiegraad bij de 18-plussers van gemiddeld 94,05%. Steeds meer mensen krijgen ook hun boosterprik. Bonheiden loopt voorop. Daar kreeg 31,85% van de mensen al een derde prik. Mechelen sluit de rij met 15,82%. Het gemiddelde bedraagt 25,19%.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio