Zaakvoerders Ann Goyvaerts en Frank Van Calster van Piampiani houden uitverkoop. “Kandidaten voor een overname mogen zich steeds melden.” 

Zaakvoerders Ann Goyvaerts en Frank Van Calster van Piampiani houden uitverkoop. “Kandidaten voor een overname mogen zich steeds melden.” © Joren De Weerdt

Schoenenzaak Piampiani verkoopt volledig uit: “Overname zou leuker zijn dan gewoon stoppen”

Heist-op-den-Berg -

Zaakvoerders Ann Goyvaerts (56) en Frank Van Calster (62) van de bekende schoenenzaak Piampiani in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg houden er over enkele maanden mee op. Vorige maand begonnen ze met een totale uitverkoop. Op de huidige collectie geven ze kortingen van 20 tot 30%. Op oudere stukken kun je tot 70% besparen. “Geïnteresseerde overnemers mogen zich altijd melden”, delen ze mee.

Kristof Van Rompaey

Piampiani is een vaste waarde in de Bergstraat. De ouders van Ann hadden vroeger een kruidenierszaak in het pand. Nadien had ze er met haar zus een lingeriezaak. Halverwege de jaren tachtig vestigde zich een groothandelaar in schoenen in het pand onder de naam Piampiani. In 1996 namen Ann en Frank de zaak en de naam over. Aanvankelijk runde Ann de zaak alleen. Enkele jaren later kwam haar echtgenoot erbij.

“Al voor corona hadden we plannen om te stoppen”, zegt Frank. “De moeder van Ann overleed jong. Zelf ben ik nu 62 jaar. Dan begin je toch eens na te denken. We kunnen er maar beter nu van genieten, want je weet nooit of ‘later’ er komt. Dat weten we uit ervaring.”

De eerste weken van de uitverkoop verliepen vlot. Hoelang die nog zal duren, is nog niet helemaal duidelijk. “We hebben dit en vorig jaar een braderie gemist”, zegt Frank. “Als je de Heistse braderie kent, dan weet je wat dat betekent. We draaien dan in drie dagen dezelfde omzet als in onze beste maand. We zitten dus op nog behoorlijk wat voorraad. Het kan nog wel een halfjaar duren vooraleer we definitief sluiten. Als we het tot dan volhouden, pikken we idealiter de braderie van 2022 nog mee. Als ze dan wel doorgaat, natuurlijk.”

Centrum floreert

Wie de zaak wil overnemen, mag zich steeds melden bij Ann en Frank. “We zijn in overleg met een geïnteresseerde, maar de banken staan momenteel niet te springen om geld te lenen aan startende ondernemers”, stelt Frank. “Het wordt even afwachten wat ze daar beslissen. Een overname zou natuurlijk leuker zijn dan er gewoon mee stoppen en het pand verhuren. Dat laatste zou trouwens enkel probleem zijn. Ik krijg er bij wijze van spreken dagelijks vraag naar. Het centrum van Heist floreert nog. Vergelijk het maar eens met pakweg Aarschot, Lier of Herentals. Dat is doorheen de jaren mee ons geluk geweest.”

Ann en Frank geven kortingen van 20 tot 30% op de huidige collectie. Op oudere stukken zijn er kortingen tot 70%.

Ann en Frank geven kortingen van 20 tot 30% op de huidige collectie. Op oudere stukken zijn er kortingen tot 70%. © Joren De Weerdt

De klanten vinden het alleszins spijtig dat Ann en Frank ermee stoppen. Dat doet hen ook deugd. “We deden altijd ons uiterste best om een unieke collectie te brengen die zich onderscheidt van de eenheidsworst op de markt. Daar zijn we toch altijd behoorlijk goed in geslaagd. De kleinhandel kreeg er de voorbije jaren natuurlijk wel fikse concurrentie bij van het online gebeuren. Tien jaar geleden spraken we daar nog zo niet over. Uiteindelijk schutten alle hagen wind en heeft dat ook een stukje mee bijgedragen tot onze beslissing.”

Sporten en terrasjes

In de jaren negentig en begin jaren 2000 sierden twee grote slakken uit polyester de gevel van Piampiani. Voor velen fungeerden die als herkenningspunt. “De vorige eigenaars lieten ze ophangen”, zegt Frank. “Na een jaar of vijftien moest ik ze eraf halen voor de veiligheid. Aandacht trokken ze zeker. Intussen liggen ze thuis in de tuin. Af en toe vraagt iemand om ze te kopen, maar we doen ze niet weg. We houden ze bij als een soort van aandenken.”

Piampiani geeft momenteel 30% korting op schoenen uit de wintercollectie. Op handtassen en accessoires krijg je 20% korting. Op ouder materiaal gaan de kortingen tot 70%. Voor Ann en Frank is de stopzetting een einde van een tijdperk en een opluchting tegelijk. “We gaan wat meer tijd voor onszelf krijgen”, zegt Frank. “Ann zwemt heel graag en ik doe af toe aan modelvliegen. We gaan zeker ook tijd maken voor een terrasje in de Bergstraat en ik ga geregeld eens meehelpen in het huis van de kinderen. We gaan wel weten wat te doen.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio